Kemijärvi

Stalin viel op 30 november 1939 Finland binnen, zogenaamd als vergelding voor een incident (een beschieting) dat hij zelf in scene had gezet. Het was het begin van de Fins-Russische Winteroorlog die duurde tot maart 1940. De Russen wonnen wel, maar de Finnen hebben zich zodanig verweerd dat je kunt spreken van een Pyrrhus overwinning.

Vandaag rijden we door het gebied waar het conflict werd uitgevochten. Borden en gedenktekens langs de weg herinneren er aan.

We laten de geschiedenis maar even hoewel die grote impact heeft gehad op het (begin)verloop van WO II. Hitler is Denemarken en Noorwegen binnengevallen omdat hij de mogelijke Russische heerschappij in Scandinavië vreesde. Akeliger nog is het feit dat Hitler het Russische leger ging onderschatten omdat ze het tegen de Finnen nauwelijks hadden kunnen bolwerken — daarom durfde hij in 1941 Rusland aan te vallen, een (voor Duitsland) catastrofale vergissing.
Voor de biologieles fotograferen we naast het bord nog een heuse mierenhoop.

We rijden deze route omdat we willen genieten van deze voorlopig laatste dag met warm zomerweer. In een paar dagen tijd zal de temperatuur 20 C zakken is de voorspelling. Het is een rit door een echt Fins merengebied.

We hadden van te voren gezocht naar een camping die niet zo in de lijn van de meeste van onze collega-vakantiegangers ligt — en onze keus valt goed uit. Warme ontvangst door het eigenaar-echtpaar, erg veel ruimte, op goed gras, aan het meer met zandoever zodat je er kunt gaan zwemmen. In totaal zijn er slechts 4 gasten.

Later op de avond krijgen we nog onverwacht bezoek van een rendier-familie. Ze staan er ineens en zijn ook zo weer weg…