Noordkaap

Middernachtzon op de Noordkaap!
Het is gelukt, stralend weer, 17C om middernacht en foto’s gemaakt van de dalende en weer stijgende zon. De foto toont het laagste punt (het dagverslag is een uur ge-antedateerd want het tijdstip is na middernacht). Het is al een bijzondere ervaring om de zon niet onder te zien gaan, maar vooral om de zon in het noorden te zien — opgevoed als we zijn met de zon die in het oosten opkomt, door het zuiden gaat en in het westen weer onder gaat.

We genieten niet als enigen van het moment, we zullen wel met ruim 1.000 geweest zijn. Er staan veel campers maar om een uur of elf ‘s avonds komen er ook nog een 20-tal touringcars. Last heb je niet van elkaar, het is een heel groot gebied en de meeste mensen blijven in het bezoekerscentrum om vanachter glas naar het schouwspel te kijken.

De dag begon in Hammerfest met een klein beetje regen. Bij vertrek zien we een Hurtigruten-boot binnenkomen — postboot van oorsprong, ook cruiseschip tegenwoordig. De 12 schepen van de Hurtigruten varen volgens een dienstregeling van Bergen naar Kirkenes en weer terug langs 34 havenplaatsen. Je zou kunnen zeggen dat deze schepen qua omvang nog wel in het landschap passen.
Dat is al twijfelachtiger bij het grotere cruiseschip op de rechterfoto dat kort erna binnenloopt.

De weg naar de Noordkaap voert voor een deel over de weg die we heen al hebben gereden. Daarna komen we in ander type landschap terecht, kaler en rotsiger. Tegelijk oogt het minder verlaten — in veel baaien zijn haventjes met ook kleine dorpjes er bij.

In de collage hierboven zit een foto met een tunnel, bijzonder want er zijn vele, vele tunnels in Noorwegen en die gunnen we meestal geen plaatje. Deze tunnel boezemt ontzag in. Niet zozeer door de lengte (bijna 7 kilometer) maar door het feit dat het diepste punt op 212 meter onder zeeniveau ligt. Het is de tunnel onder de Magerøysundet die het vasteland met het eiland Magerøya verbindt. De Noordkaap is het noordelijke gedeelte van dat eiland.

Vooraf hadden we slechte verhalen gehoord over de Noordkaap, dat wil zeggen over de camperplaats en het bezoekerscentrum. Het zou veel te duur zijn, de camperplaats een ruw hobbelig terrein dat nergens vlak is en het centrum zou een tourist trap zijn, te vergelijken met Marken of Volendam. Wij vinden het erg meevallen. Je betaalt eenmalig entree, 270 NOK per persoon maar mag daarna gratis 24 uur staan, van de voorzieningen in het centrum gebruik maken en bijv. gratis naar de bioscoop voor een aardige film over de Noordkaap in de 4 seizoenen. Het bezoekerscentrum is redelijk stijlvol ontworpen en aangenaam om in te verblijven. Bedenk verder dat de tunnel tolvrij is…

Het bezoekerscentrum, officieel de Nordkaphallen, is gedeeltelijk in de rotsen aangelegd. Op het terrein staan diverse monumenten. De grote wereldbol is in 1977 geplaatst en is in elk geval fotografisch het symbool van de Noordkaap geworden. Tegenwoordig helaas vooral voor selfies, daarom hier een meer grafische weergave. De rechtop staande schijven vormen het monument Children of the World, dat in 1989 is ontworpen door zeven kinderen uit alle delen van de wereld.