Hammerfest

Hammerfest is voor ons de laatste etappe vóór de Noordkaap. Het is een korte omweg maar we willen de kans niet missen er heen te gaan. Op school leerden we immers dat Hammerfest “de noordelijkste stad ter wereld” is. De plaatselijke VVV zegt dat ook nog al zijn er inmiddels een paar andere kandidaten.

De weg naar Hammerfest is prima, goed onderhouden, met een paar tunnels en een paar trajecten waar de weg aan de buitenkant van de berg lijkt geplakt.
Halverwege de rit, op een grote hangbrug, de Kvalsundbrua, wacht ons een verrassing in de vorm van ongebruikelijke tegenliggers: rendieren. Tamelijk onverstoorbaar komt een groepje ons tegemoet gewandeld, keurig op hun eigen weghelft. Verderop is nog een groepje dat staat en ligt te rusten, daar zijn ook jonge kalfjes bij.

Wij zien rendieren eigenlijk voor het eerst in het echt en zo dichtbij. Ze zijn veel kleiner dan we hadden gedacht, wel mooie beesten met vreemde geweien.

In Hammerfest is een camperplaats gemaakt op een terrein langs het water. Goed beschouwd is dit open water, onderdeel van de Barentszzee. Er zijn maar 14 plaatsen, we hebben geluk dat we de laatst beschikbare plek in gebruik kunnen nemen. Het uitzicht is weer fraai.

De foto aan de haven laat behoorlijke drukte zien op terrassen — waarschijnlijk omdat het de laatste dag is van de Hammerfestdagan of gewoon vanwege het geweldige zomerweer.
De onderste foto is laat in de avond genomen.

We lopen wat rond in het deel van Hammerfest dat rond de haven ligt. Daar zien we ook de Hammerfest kirke. Als je de verslagen van deze reis leest lijkt het wel of we op kerkentocht in Noorwegen zijn. Het is gedeeltelijk toeval dat we interessante voorbeelden tegenkomen — voorbeelden van moderne architectuur. Deze kerk is van 1961, als opvolger in een lange rij eerdere kerkgebouwen op dezelfde plaats.