Alta (2e dag)

Ongeveer 50 jaar geleden werden bij Alta rotstekeningen en -schilderingen ontdekt waarvan wordt aangenomen dat ze tussen de 2000 en 7000 jaar oud zijn. Alles bij elkaar, op 5 locaties, zijn er ongeveer 6000 figuren gevonden. Werelderfgoed sinds 1985.
De locatie met de meeste tekeningen is toegankelijk voor het publiek, als onderdeel van het Alta museum. Wij brengen er de middag door.

De tekeningen zijn gemaakt op de rotsen die er lagen, er is uiteraard geen museale opstelling gemaakt. Het is wel mooi gedaan: er is een wandelroute van zo’n 3 km gemaakt langs ruim 20 rotsen waarop de tekeningen zijn gemaakt, met begin en einde bij het museum. De route gaat voor het grootste deel over een houten plankier, waarbij het verboden is om buiten het pad te gaan. Het geheel ligt aan het einde van de Alta fjord. Het ziet er zo uit:

De tekeningen zijn gemaakt door jagers-verzamelaars in het arctisch gebied in de pre-historie. We hebben het hier over mensen in de de steentijd. Van hun dagelijkse leven veronderstellen we dat ze gezamenlijk jaagden op rendieren, elanden en beren, dat ze visten op kabeljauw en koolvis, dat ze bessen en planten verzamelden en eieren raapten. Ze verplaatsen zich met boten en ‘s winters over de sneeuw met sneeuwschoenen en ski’s (aldus de gids van het museum).
Al die activiteiten vind je op de tekeningen terug.

Na de ontdekking zijn in de jaren 70 veel tekeningen rood ingekleurd, zodat ook een ongeoefend oog ze goed kan zien. De puristen onder de wetenschappers vinden dat het wezen van de tekeningen hiermee verloren gaat. Op deze manier zijn de tekeningen immers altijd goed zichtbaar terwijl volgens de theorie juist het spel van licht en schaduw er bij hoort, er onderdeel van is — niet onaannemelijk omdat het om reliëf-tekeningen gaat.

We maken foto’s van de ingekleurde tekeningen, zie een paar voorbeelden.

Op de onderste foto kun je goed zien hoe het er bij ligt.


We maken ook foto’s van de niet ingekleurde tekeningen. Ter plekke is het een leuke bezigheid om ze te ontdekken, je ziet er ook steeds meer, juist op een dag als vandaag waarbij zon en wolken elkaar afwisselen. Op foto’s valt die dynamiek weg. De voorbeelden hieronder zijn digitaal licht bewerkt om de contrasten beter zichtbaar te maken.

Het museum is zo’n 5 kilometer van onze camping, dus we zijn er met camper heengereden. Op de terugweg maken we een omweg door Alta zelf. Het is een moderne stad waar we niet veel van vinden. Wel troffen we nog een architectonisch bijzonder kerkgebouw. Pas in 2013 in gebruik genomen, de buitenkant is met titanium-platen bedekt.