Storslett

De etappe van vandaag brengt ons in Storslett, ongeveer op half de afstand naar Alta. Niet zo’n heel lange rit in kilometers maar met twee ponten er in, waardoor we ruim 100 kilometer afsnijden. Niet dat het economisch gunstig uitpakt, de tarieven voor de ponten zijn tamelijk stevig hier.
Het is wel veel rustiger en dat komt goed uit want we hebben eerst Tromsø bezocht.

Nog aan onze kant van de Grøttsundet ligt een tamelijk nieuwe kerk die in 1965 in gebruik is genomen. Bijgenaamd de Ishavskatedralen (de Arctische kathedraal) is het gebouw officieel geen kathedraal maar een gewone kerk van het Evangelisch-Lutherse kerkgenootschap van Noorwegen. Het geldt als een fraai voorbeeld van moderne architectuur. De foto’s geven een impressie.

Vanaf het plateau voor de kerk heb je een prachtig uitzicht op het oude centrum van Tromsø en op de brug die de oevers verbindt. De brug heeft, zoals veel Noorse bruggen, een bijzonder hoge doorvaart. Dat is ongetwijfeld om de alom tegenwoordige cruise-schepen niet te hinderen.
We rijden de brug over en vinden een parkeerplaats bij een parkeermeter, pal voor het Rådhus. Gelukkig werkt de EasyPark app hier. In het centrum van de stad zien we zowel voorbeelden van oude, houten panden in afwisselende kleuren als van moderne architectuur. Het gebouw met het gewelfde dak is de bibliotheek.

De “echte” kathedraal van Tromsø staat ook in dit deel van de stad. Het is een houten kerk in neo-gotische stijl zoals we al eerder zagen. Zoals ook in Kabelvåg valt ons de rust op die er van het interieur uitgaat — soberheid in mooie afwerking, zeg maar.

In hetzelfde stukje stad zijn nog meer kerkgebouwen. Links de katholieke Vår Frue Kirke, rechts een kerk van de methodisten. We gaan er niet binnen.

Na een vlotte rit met weinig wachttijd bij de ponten bereiken we een camping in Storslett waar we — inmiddels gebruikelijk — een plaats aan de rand van het water, de Reisafjorden, vinden.