Skittenelv

We willen Tromsø bezoeken, maar we denken dat er in de stad geen geschikte plaats is om te overnachten. Daarom kiezen we voor een camping in Skittenelv, zo’n 20 kilometer verderop. Dan kunnen we morgen naar Tromsø gaan en met een tussenstop doorrijden richting Alta.

De route loopt weer goeddeels langs de E6, en een stuk E8 naar Tromsø. De gebruikelijke fraaie uitzichten, meren, fjorden en bergen met wel wat meer sneeuw. De bergen zijn hier rond 1.500 meter. Vergeleken met de Alpen of Pyreneeen lijkt het of het landschap hier beter “opengevouwen” is, je kunt alles goed zien zonder dat de bergen op je dreigen te vallen.

Al sinds we de poolcirkel zijn gepasseerd bevinden we ons in Lapland (het land van de Sami), het Noorse deel. Van de 80.000 Samen wonen er 50.000 in Noorwegen. In onze dagelijkse praktijk merken we er niet veel van — iedereen spreekt hier voortreffelijk Engels — maar gaande de route komen we steeds vaker een Sami museum of een Sami shop tegen. Zo ook langs de E6. We vinden er niets van onze gading.

De camping is een van de mooiere die we tot nu toe hebben gehad. Ruim opgezet en alle voorzieningen. We staan aan de rand van de zeestraat Grøttsundet met fraai uitzicht. Niet alleen op het water en de aanliggende bergen maar ook op de droogvallende strandjes waar druk gefourageerd wordt. We zien meeuwen in soorten, sterns, bonte pieten en eiders. Terwijl we een eindje lopen op weg naar zo’n strandje struikelen we zo ongeveer over drie jonge zilvermeeuwen. Ze kijken eerst wat verbaasd rond maar daarna begint er eentje in paniek te roepen. Met onmiddellijk effect: papa en mama meeuw voeren (schijn)aanvallen op ons uit en proberen ons weg te lokken.

De bonus komt niet ver na middernacht. De zon bereikt hier vandaag zijn laagste punt om 00:48, onderstaande foto is genomen om 01:43 — de zon is dan weer aan de weg omhoog begonnen. Misschien wordt het op de Noordkaap nog beter te zien, maar we vinden dit toch al een aardig voorbeeld van “middernachtzon” .