Kabelvåg (2e dag)

We staan een tweede dag in Kabelvåg om uit te rusten en bij te komen van alle indrukken. Wel fietsen we naar het nabijgelegen dorp Kabelvåg om een boodschap te doen, maar vooral om de zo genoemde Lofotenkathedraal te bekijken.

Oorspronkelijk is Kabelvåg een vissersdorp, nu is het vooral op toeristen gericht. Er wordt nog wel gevist in de aanliggende fjord.

De kerk, officieel Vågan kirke, stamt uit eind 19e eeuw en is (uiteraard) van hout. Het is de zesde of zevende versie van een kerk die teruggaat tot de 12e eeuw. Er kunnen 1.200 mensen in. De kerk is destijds zo groot gemaakt om de visserlui die in het paaiseizoen naar de Lofoten kwamen een plaats te kunnen geven. In de kerk hangt een foto uit 1905 die een volle kerk laat zien met louter mannen.
Het zeegebied hier is het paaigebied van de kabeljauw. Op de eilanden is een industrie ontstaan in het vangen, verwerken en bewaren van de vis. Destijds maar ook nu nog gebeurde dat in de vorm van gedroogde vis, stokvis (door fermentatie zonder zout) of klipvis (eerst gezouten daarna gedroogd). In Italië en Portugal is de Noorste stokvis nog zeer populair.

Het standbeeld is van Hans Egede, een luthers pastor hier op de Lofoten die bekend werd als de apostel van Groenland. Deze local hero trok in 1722 met gezin naar Groenland om daar de Inuit te kerstenen. Hij leerde hun taal en vertaalde ook de Bijbel in het Inuit. Egede is de stichter van de huidige hoofdstad van Groenland.