Oslo (2e dag)

Stadsbezoek aan Oslo. Buslijn 32 brengt ons van de poort van de camping naar de binnenstad. We stappen uit bij het Nationaal Theater. Vanaf daar zijn de dingen die we willen zien te belopen.

Het Nationaal Theater zelf is een bezienswaardigheid, maar we volstaan met foto’s van de buitenkant en het standbeeld van Henrik Ibsen, de man met de imposante bakkebaarden.

Vanaf daar is het een paar 100 meter naar het stadhuis van Oslo, het Rådhuset. Dit gebouw is bekend omdat er jaarlijks de Nobelprijs voor de Vrede wordt uitgereikt. Het is niet heel oud, de bouw begon begin jaren 30 van de vorige eeuw, in 1950 werd het geopend. We wilden binnen kijken maar dat mocht alleen in begeleide groepen van 30. De Engelstalige gids was helaas even niet voorhanden en aansluiten bij de Aziatische groepen mocht ook niet. We hebben het maar laten zitten en buiten foto’s gemaakt. Van het gebouw zelf, maar ook van de aangehangen kunst en in het bijzonder de fraaie in hout gesneden voorstellingen uit de Noorse mythologie, de Yggdrasil. Het zijn 16 frisen, reliëfs van de hand van Dagfin Werenskiold — een Noorse kunstenaar uit de vorige eeuw. Per stuk zijn ze zo’n twee bij twee meter.

Via de nieuwe wijk Aker Brygge lopen we naar het Astrup Fearnly museum. Zowel de wijk als het museum zijn voorbeelden van moderne architectuur. Het gebied was vroeger een grote scheepswerf, die totaal is verdwenen en in modern stadsgebied is omgetoverd. De wijk is iets geworden tussen het vooral zakelijke Canary Wharf in Londen en het IJ-oever project in Amsterdam met veel woningbouw.

Het museum is aan de buitenkant fotogeniek, aan de binnenkant hebben we een enkele foto gemaakt maar de collectie zelf nog niet bekeken. Die collectie is goeddeels eigendom van de stichting waar beide naamgevers hun geld in hebben nagelaten. Moderne kunst, waaronder werk van Anselm Kiefer, Gerhard Richter en Damien Hirst.

Op de terugweg naar de bushalte maken we nog foto’s in de nieuwe wijk en op de kade aan de Oslofjord waar naast een veelvoud aan ponten en pontjes ook de rondvaarten op al dan niet klassieke schepen aftrek vinden. Vanaf daar heb je zicht op het Akershus Slott, een oud fort dat 700 jaar de stad heeft beschermd tegen invallen vanaf zee. Op het plein voor het Oslo Konserthus staan interessante beeldengroepen van Turid Eng. Tot slot maken we nog een foto van het koninklijk paleis dat op onze weg terug ligt.