Oslo

Veel kilometers vandaag maar weinig zelf gereden: we brengen een ruime dag van 9 tot 18:30 door op de ferry van Frederikshavn naar Oslo. We hebben onszelf de luxe van een daghut gegund met fauteuil, sofa, douche/toilet en uitzicht.

In het begin is er niet zo veel te zien, maar tegen de tijd dat we de Oslo fjord invaren maken we aan dek foto’s.

Het is niet geheel onbewolkt maar de lucht is behoorlijk blauw, dus het water soms ook bij de juiste lichtinval.

We waren in 2011 in Oslo en hebben op de camperplaats bij de marina gestaan. We kwamen toen over land, dus we herkennen niet alles. We zien wel dat er veel is bijgebouwd. Sommige landmark-gebouwen zijn goed herkenbaar vanaf het water zoals het Akershus Slott, het Astrup Fearnleymuseum voor moderne kunst, het Opera-gebouw.

Vanwege de relatief late aankomst hebben we van te voren een camperplaats geboekt, zo’n 20 minuten rijden vanaf de terminal. Het ontschepen gaat vlot, evenals de controle bij de douane. Mensenkennis zal hier de belangrijkste kwalificatie van de douaniers zijn want het intake-gesprek is kort en snel: ben je voor het eerst in Noorwegen/waar gaat de reis naar toe/ben je met z’n tweeën/is dit jullie eigen camper/hoe lang heb hem al/hoeveel dozen bier en wijn heb je bij je? Op de laatste vraag is ons antwoord: heel veel, maar alleen 0.0 %.