Tordesillas 2e dag

Vandaag verkennen we het stadje Tordesillas en met name de Monasterio de Santa Clara.

Tordesillas is een niet al te bijzonder stadje aan de Duero (ofwel de Douro, we raken er niet van af). De camping is aan de overkant van de rivier, maar bij de brug zodat we gemakkelijk naar het oude centrum lopen. We gaan rechtstreeks naar het Monasterio maar moeten dan wachten tot het om 16:00 u (weer) open gaat. Wat we niet wisten is dat het alleen mogelijk is om onder begeleiding van een gids het klooster te bekijken, dus komt er nog een half uur wachttijd bij. Het bezoek is het wachten zeker waard.

Zoals bij al dit soort plaatsen loopt de geschiedenis van het Monasterio over veel eeuwen heen. Oorspronkelijk stond er een oud Moors paleis, al in de 3e of 4e eeuw. Daar is door Spaanse royalty overheen gebouwd en vanaf 1363 is het gebouw een convent voor de Clarissen, geschonken door de Spaanse koning aan zijn dochter die non was geworden.
Het gebouw is duidelijk geinspireerd door de Arabische architectuur en ook gemaakt door (lokale) Spaans-Arabische kunstenaars en vakmensen. Dit zie je duidelijk terug in de lay-out van het gebouw en uiteraard alle sierconstructies en decoraties. Het is een “ mudéjar” paleis, het Castillaanse woord voor de mengvorm van Moorse en Christelijke kunst.

Uit de Wikipedia:

Als voornaamste kenmerken van de mudejararchitectuur zijn het gebruik van baksteen en de constructie van hoefijzervormige bogen te vermelden. De aanwezigheid van een opeenvolging van blinde bogen en boogjes evenals deze van arabesken is typisch mudejar. Voor de interieurdecoratie werd gebruikgemaakt van stucwerk, van keramiek onder de vorm van azulejos, van houten plafonds met inlegwerk.

In het klooster zelf mag helaas niet gefotografeerd worden. In de collage hieronder staan foto’s die in de Vestibule zijn genomen (daar mocht het nog) en een afbeelding van het plafond van het koor van de kerk in het complex (uit Wikipedia).

We waarderen de rondleiding, al is die in het Spaans en is het koud. Onze vrouwelijk gids is gekleed in een dikke mantel en doet op enig moment zelfs handschoenen aan: niet voor niets.

Na ons bezoek aan het klooster drinken we wat op de Plaza Mayor, en vinden we een supermarkt voor enkele nodige boodschappen. En we maken foto’s van de stad. De bovenste foto is het Monasterio vanaf de overkant van de rivier.

Een aardig detail nog: op het Plaza Mayor hangt een groot spandoek dat verwijst naar het Tratado de Tordesillas van 7 juni 1494. In het Verdrag van Tordesillas wordt, door de toenmalige paus!, de niet-Europese wereld verdeeld in een Spaans en een Portugees deel (west van de lijn is Portugees, oost van de lijn is Spaans. 30 jaar later is zo’n verdrag nog gesloten voor een lijn die door Azië loopt. Detail in het detail: geografen hadden eerst de demarcatielijn verkeerd bedacht, dat is met het verdrag van 1494 hersteld met als direct gevolg dat Brazilië Portugees werd (misschien toch niet zo’n detail…).