Vagueira

In Vagueira ligt de Orbitur-camping waar we in 2013 en in 2017 waren. Een mooie, rustige, camping met tegenwoordig ruime en verharde plaatsen voor campers. De eerste keer stonden we nog in het bos. Vanaf de camping is het goed fietsen. Omdat al twee weken voorspeld wordt dat het hier lekker weer wordt met de Pasen hebben we online voor drie nachten geboekt.
Van Tomar naar Vagueira maken we een kleine omweg langs Fatima. Ruim 100 jaar geleden waren daar Mariaverschijningen, reden genoeg dat het nu een pelgrimsplaats is. En wat voor een…

Het verhaal is dat Maria verscheen aan drie herderskinderen – het zijn altijd herders, zie andere blogberichten, want die zijn buiten in het veld. Er zijn in totaal 6 verschijningen, een per maand, waarvan de eerste op 13 mei 1917. De kinderen worden eerst niet geloofd maar bij de 6e verschijning op 13 oktober zijn er al 70.000 pelgrims komen opdagen om het wonder te aanschouwen. Naar verluidt zagen die allemaal Maria niet maar wel allerlei vreemde verschijnselen. Bij een van de eerdere verschijningen heeft Maria laten weten dat ze wil dat er op de plek van de verschijning een kapel wordt gebouwd.
Maria is op de laatste verschijning alleen zichtbaar voor een van de kinderen, Lucia, die ze een geheim vertelt, het geheim van Fatima. Het eerste deel van het geheim is een visioen van de hel, het tweede deel een visioen van een oorlog die nog erger is dan de Grote Oorlog die dan aan de gang is. Het laatste deel van het geheim is lang stil gehouden door de katholieke kerk: het gaat om het visioen van de moord op een paus. Lucia is non geworden bij de Karmelieten en heeft zelf het derde deel van het geheim opgeschreven in een brief aan de paus en gezegd dat het pas in 1960 mocht worden onthuld. Uiteindelijk werd het 40 jaar later gepubliceerd, volgens achterdochtigen onvolledig en gecensureerd. Als je gaat zoeken op internet naar het derde geheim van fatima vind je een weelde aan sites met complottheorieën.

Maar ook de katholieke kerk zelf heeft de verschijningen van Fatima goed weten in te zetten. Van de plek van de verschijningen is een heiligdom en pelgrimsoord gemaakt dat bestaat uit een gigantisch plein waar aan het eind een basiliek is gebouwd. Links op het plein staat de Mariakapel op de oorspronkelijke plaats van de verschijningen, deze kapel is hier het eerste bouwwerk.
De kapel ligt aan het eind van een betonnen pad dat door gelovigen op de knieën wordt afgelegd bij wijze van boetedoening.

Tegenover de basiliek is een hypermoderne kerk gebouwd: de Kerk van de Allerheiligste Drie-eenheid. Gigantisch groot, in omvang de vierde katholieke kerk ter wereld, er kunnen 8.500 mensen in.
We maken hier foto’s, waarvan zeker de foto’s buiten een magisch-realistisch karakter hebben. Willink zou zich met een plein en een gebouw als dit in zijn element hebben gevoeld.