Tomar

Na dat we Steven en Margot hebben uitgezwaaid richting Zuid-Portugal rijden wij naar Tomar. We waren er eerder. Aardig stadje, maar de bezienswaardigheid bij uitstek is het Convento de Cristo. Destijds in 2013 konden we er niet in omdat er werd gerenoveerd, vandaag is de herkansing

We landen op de gemeentelijke camperplaats. In 2013 was dat de net in gebruik genomen gemeentelijke camping maar inmiddels is er geen receptie meer en is het overnachten ook gratis. Wonderlijk genoeg zijn veel voorzieningen gebleven, zoals toiletten en douches (koud water) die ook prima schoon worden gehouden. Walstroom is er niet meer. We zijn er relatief vroeg en lopen aan het eind van de middag naar het Convento. Een stevige klim, zo’n 60 meter tamelijk steil omhoog. Eenmaal boven heb je een fraai uitzicht over de stad.

Het Convento de Cristo is in 1160 gesticht door de grootmeester van de tempeliers. Deze destijds machtige orde hielp in de 12e en 13e eeuw de Portugezen bij hun strijd tegen de Moren. De beloning bestond uit veel bezittingen en politieke macht die in de ogen van sommigen al snel te groot werd. De orde werd in 1314 opgeheven door paus Clemens, maar in Portugal omgezet naar die van de Christusorde die de erfenis van de tempeliers in bezit kreeg. De orde investeerde in ontdekkingsreizen, onder leiding van hun grootmeester Hendrik de Zeevaarder die ondanks zijn bijnaam zelf niet meeging. En in plaats van ontdekkingsreizen kun je ook lezen kruisvaart, strooptochten en slavenhandel langs de Afrikaanse kusten In het Convent zijn er veel symbolen die herinneren aan de zeevaart.

Het klooster is een imposant en ingewikkeld gebouw. We maken veel foto’s waarvan er een aantal hieronder staan. Een groot deel van het klooster is niet in goede staat of zelfs tot ruïne vervallen, maar de charola, een achthoekige kapel in het klooster is prachtig (gerestaureerd) aanwezig. Het is de uit de 12e eeuw stammende bidkapel van de tempeliers. Destijds op zich zelf staand en later met een boog met de (later gebouwde) kerk verbonden waarmee het de hoofdkapel van de kerk werd.