Évora

We bezoeken met Steven en Margot de oude stad van Évora. Er stopt een stadsbus voor de camping die ons naar het oude centrum brengt. Wat afstand betreft had lopen ook gekund (het is een ruim half uur gaans), maar het regent.

De regen is meer dan een buitje, dus willen we een belangrijk deel van de middag binnen doorbrengen. Uitgebreide lunch! In reisgidsen en FourSquare vinden we vele zo te zien prima restaurants, wij kiezen voor Fialho. Het blijkt een uitstekende keuze te zijn.

Na de lunch bezoeken we de kathedraal Sé en de kloostergangen. De eerste bouw van de kerk was in de 12/13e eeuw, ter ere van het verslaan van de Moren in 1166. Een romaanse kerk zal dat geweest zijn. Later is de kerk vergroot en meer in Gotische stijl gebracht. Nog weer later is er het klooster aangebouwd waarvan de tuin en de kloostergangen toegankelijk zijn. Bijzonder in de kerk is het beeld van een zwangere Maria. In de middeleeuwen waren die nog wel gebruikelijk, te meer omdat zo’n beeld ook een ode aan de vruchtbaarheid was. Voor de katholieke kerk was dat misschien een te heidense bijvangst, want vanaf de 15e eeuw werden ze verboden. Naar men zegt is dit beeld in Évora de laatste zwangere Maria die in Portugal is overgebleven.

Het weer is wel iets verbeterd maar het blijft somber. We maken foto’s van een paar opvallende panden en doorkijkjes, en natuurlijk van de reconstructie van een Romeinse tempel, gewijd aan Diana.

NB Dit blogbericht is het 500e bericht op reisblogs.xlane.nl