Elvas

Halverwege de etappe van vandaag naar Évora houden we een uitgebreide stop in Elvas, net over de grens in Portugal. Het is een oude vestingstad met een citadel op een heuvel met vestingwerken uit de 17e eeuw en een castelo dat in de 13e eeuw op restanten van een Moorse nederzetting is gebouwd. De vesting heeft een stervormige lay-out (zoals Naarden en Willemstad) met voor sommige van de punten nog extra lunetten. Het is sowieso een stevige vesting, want op heuvels naast de stad liggen nog forten die samen de verdedigingslinie vormen.

We komen aan bij zo’n fort, het Forte de Santa Lucia (de onderste op het kaartje). Vanaf het hooggelegen parkeerterrein maken we foto’s van de omgeving, ook van het zusterfort Forte de Graça.

Op het kaartje links van de stad ligt een enorm aquaduct van 4 bogen hoog. Er naast is een grote parkeerplaats waar veel campers staan, waarschijnlijk ook voor overnachting. Wij parkeren daar om een wandeling te maken naar de bovenstad binnen de vestingmuren.

Het Aqueduto da Amoreira was bedoeld om het afbreukrisico van slechts een enkele bron voor de stad te ondervangen. Het is zeer robuust en op sommige plaatsen 30 meter hoog. Het wordt nog steeds gebruikt als watertoevoer voor de fontein op het Largo di Misericordia.

De oude stad is typisch Portugees met de wit geschilderde muren en de gestucte ornamenten her en der. Het is ook een beetje een rommeltje. Denk verkeersborden-chaos. Denk elektriciteits- en telecomkabels die overal lopen. Op een of andere manier stoort het ons hier niet.

We drinken op het grote plein naast de kerk een (alcoholvrij) biertje. Daarna lopen we terug naar de camper, goeddeels over de vestigingsmuren en via een achter elkaar gelegen serie toegangspoorten. Jammer is dat de oude binnenstad niet is afgesloten voor auto’s, dat zou hier beslist passen.

Aan het einde van de middag rijden we verder Portugal in, naar Évora. We hebben afgesproken daar Steven en Margot te ontmoeten. Zij zijn in deze periode ook met een camper op stap in Portugal. We eten samen en hebben een genoeglijke avond.