Benagéber

We beginnen vandaag met de beweging westwaarts, richting Portugal. Het doel van de dag hebben we uit de app Campercontact gehaald: een openbare en gratis camperplaats die toch van alle gemakken is voorzien. Het is bij het dorpje Benagéber, dat bij het gelijknamige stuwmeer Embalsa de Benagéber ligt.

We gaan eerst zuidelijk richting Valencia. De bedoeling is om in Sagunt een stop te maken bij het Castillo de Sagunt en het Romeinse theater dat nog gebruikt wordt voor festivals en zo. Sagunt heeft belangrijke historie: in 219 voor Christus versloeg Hannibal (uit Carthago) de Romeinse bondgenoot (!) Saguntum. Dit markeert het begin van de Tweede Punische oorlog, en de de Romeinse wraak is groot: de Carthagers van Hannibal worden verslagen door de Romeinen die vervolgens in de decennia erna het gehele Iberisch schiereiland bezetten.

We gebruiken een foto van het theater en de ruïnes van het kasteel van internet want we komen zelf niet in de buurt. Het 21e eeuwse Sagunt heeft weinig grandeur overgehouden, het is er smerig met veel zwerfvuil, het oude stadscentrum is volledig opgebroken en in de nauwe straatjes waar we noodgedwongen door heen moeten staan de auto’s zo slordig geparkeerd dat het hier en daar centimeter-werk is. We keren onverrichter zake terug en vervolgen onze route. Van afstand maken we nog een paar foto’s van de ruïnes van het kasteel en van het landschap onderweg.

De camperplaats bereiken we via een prima maar smalle weg van 20 kilometer lang. Steile kanten! Onderweg komen we een paar touringcars tegen, toevallig op een plaats waar we half-half op een veldje ruimte kunnen maken.