Toulouse

Onze camperplaats is ongeveer 8 kilometer van het oude centrum van Toulouse. Gelukkig is Toulouse een fietsvriendelijke stad, zeker naar niet-Nederlandse begrippen. Vanaf onze plaats is het 100 meter naar een goed fietspad langs een van de vele kanalen hier, het Canal latéral à la Garonne.

We fietsen het af tot aan een knooppunt van bruggen en kanalen waar ons Canal samenkomt met het Canal du Midi en het Canal de Brienne dat toegang tot de Garonne geeft. Alle kanalen met veel sluizen, waarvan sommige met een aanzienlijk hoogteverschil.

Het Canal latéral à la Garonne (of Canal de Garonne) is bijna 200 kilometer lang en vormt een verbindingsstuk in de vaarweg tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

Het Canal du Midi loopt dwars door de stad, ook met aan weerskanten een fietspad. We volgen het tot aan de toegang tot de oude stad waar we onder meer de Basilique St-Sernin bezoeken. Een enorme Romaanse kerk, de grootste van Europa naar men zegt, uit de 11-12e eeuw. Een pelgrimskerk, gelegen op de weg naar Santiago de Compostella.

Het Capitool is het stadhuis van Toulouse aan de gelijknamige Place de Capitole, een groot rechthoekig plein met veel terrassen, een paar chique hotels en dwars erop grote en drukke winkelstraten. We drinken wat op een van de terrassen en fietsen dan terug vanaf Pont Neuf over de Garonne. Aan de centrumkant is een prachtige kade met een fiets- en wandelpromenade onder bomen. Omdat er veel gerenoveerd wordt kunnen we niet langs de Garonne zelf fietsen, maar we vinden onze weg naar het knooppunt van kanalen. Vanaf het knooppunt fietsen we terug naar de camping. We hebben een kleine 20 km gefietst, goed beschouwd volledig over als zodanig aangeduide fietspaden.