Neuville-sur-Sarthe

Het eerste deel van de etappe van vandaag gaat van Arras via Bapaume en Albert naar Amiens. Gisteren schreven we over een niet onvriendelijk landschap en dat klopt ook voor het gebied waar we nu door heen komen. Maar … dit is de vallei van de Somme. In navolging van Armando zouden we hier beter over schuldig landschap spreken. Niet dat het landschap zelf blaam treft, het waren generaals en maarschalken die in 1916 verantwoordelijk waren voor de grootste slachting ooit op een enkel slagveld.
De geallieerden (Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) ondernamen op 1 juli 1916 een ultieme maar ouderwetse poging om in gesloten formatie met een massa aanval de Duitsers uit hun loopgraven (drie linies) te jagen. Al na een (1) dag stond de teller op 60.000 doden en gewonden waarvan de helft in het eerste uur. Op veel plaatsen werd de eerste Duitse linie niet eens bereikt. De legerleiding, vooral Britten, zag niet wat ze fout aan het doen waren en bleef gaan in het streven zijn gelijk te bewijzen. Na drie maanden werd de aanval alsnog gestopt, toen stond het aantal doden op meer dan 1 miljoen: 420.000 Britten, 200.000 Fransen en 450.000 Duitsers. De terreinwinst was 100 vierkante kilometer…

Door dat terrein rijden we vandaag. Het ligt hier vol met oorlogsgraven en monumenten in een landbouwgebied met hier en daar een ongerept stuk waaraan je kunt zien hoe moeilijk oorlog voeren het hier geweest moet zijn.

We verlaten het gebied via de weg naar Rouen en vanaf daar richting Le Mans. In Neuville-sur-Sarthe landen we op een mooie camping aan de rivier Sarthe, gerund door een jong Engels paar. We zijn de enige gasten, niet vreemd want ze zijn pas voor de tweede dag open dit seizoen. De camping heet Le Vieux Moulin, naar de oude watermolen die er naast ligt, je ziet het waterrad nog. Die herbergt een restaurant dat echter vanwege het seizoen nog niet open is.