Comacchio

We verplaatsen ons zo’n 60 km richting Adriatische Zee, naar Comacchio. We maken een behoorlijke fietstocht rond  de Valli di Comacchio, een soort van binnenmeer dat wel verbinding heeft met zee en dus waarschijnlijk zout is. Op de net droogvallende stukken groeit zeekraal.

Het fietspad is voor een groot deel een smal grindpad over de dijk rond het meer. Fotogeniek zijn de bouwsels met grote kruisnetten, het zijn er nogal veel, wisselend van kwaliteit en professionaliteit. Op sommige plaatsen wekt het de indruk dat dit de lokale volkstuinen zijn, hele families zitten op de veranda’s.

We zien zo nu en dan een kruisnet opgehaald worden, meestal liggen er geen of maar een paar visjes op het net. We komen er ook niet goed achter waarop gevist wordt. Waarschijnlijk de vissen zoals op de laatste foto hierboven. Ze zwemmen hier in grote aantallen, vooral in water waar wat warrige stroming is zoals bij brugpijlers. Je zou verwachten dat het sardines zijn, maar deze lijken te groot en van de verkeerde kleur.

Een deel van de tocht gaat over een smalle dam met aan weerskanten water. Aan onze linkerkant hadden we de kruisnetten, rechts ligt het Parco Delta del Po Emilia-Romagna. Een prachtig gebied met heel veel vogels. We zien veel flamingo’s die het water en de waadgebieden delen met grote en kleine zilverreigers. Delen … maar de soorten mengen hier en nu niet.

We keren terug naar Comacchio en moeten het hele stadje door om bij onze kampeerplaats aan de andere kant te komen. Normaal een genoegen, we hebben hier al in vorige jaren mooie foto’s kunnen maken. Vandaag is het letterlijk en figuurlijk kermis met ook een jaarmarkt en diverse festiviteiten. Het zicht op de stad wordt benomen door kramen en rare bouwsels, het is er druk en lawaaiig. We  komen hier in een ander jaar wel terug als het rustiger is. In de laatste kilometer lopen we omdat een van de fietsen een lekke band heeft. Het was ook de laatste fietstocht van deze trip. Vanaf hier gaan we naar Venetië om de biennale te bezoeken en naar Mestre voor een paar tochtjes met de trein naar nabije steden zoals Padua.