Cremona (2)

We fietsen naar het centrum van Cremona om de stad te verkennen. Dat doen we overigens goeddeels te voet, het is een compact centrum met in elke straat wel iets bijzonders. Dat is een beetje onverwacht want onze gebruikelijke bronnen Wikivoyage, Wikipedia en de Capitoolgids van Italië zijn nogal terughoudend over de stad. Dat is misschien omdat er niet zo veel pracht en praal is. De oude gebouwen zijn weliswaar niet in verval maar opgepoetst of gepimpt zijn ze ook niet. Dat vinden wij wel zo prettig.

De kathedraal, Duomo di Cremona,  wordt uiteraard wel als bezienswaardigheid genoemd en zeker de los staande klokketoren Torazzo geldt als bijzonder — door zijn lengte, zijn leeftijd en de uitvoering in baksteen. De oudste delen van de kerk zijn van begin 12e  eeuw, de façade is van een tot twee eeuwen later. De façade geldt als een van de belangrijkste Romaanse monumenten in Europa. De astronomische klok op de Torazzo is naar verluidt de grootste ter wereld. Uit eind 16e eeuw.

Naast de kathedraal staat de Battistero, ook uit de 13e eeuw, een mooi gebouw in zichzelf.

Het interieur van de kathedraal is niet bescheiden, maar ook niet protserig. Er zijn veel mooie fresco’s en een aantal min of meer beroemde altaarstukken.

Op het plein voor de kathedraal, Piazza del Comune, staat de genoemde doopkapel maar ook het Palazzo del Comune en het Loggia del Militi. 

In het  Palazzo del Comune is een Stradivarius museum ingericht,  de vioolbouwer is in de stad geboren en gestorven. Zijn graf is op een plein vlakbij. Cremona heeft een historie die ook overigens met muziek te maken heeft. Monteverdi is in Cremona geboren, zijn standbeeld staat op nog weer een ander plein. Als we de foto maken wordt hij bezocht door een zestal hagedissen, die zullen wel op het warme marmer afkomen waarschijnlijk.

We  lopen door het deel van de stad rondom de kathedraal en maken foto’s van karakteristieke panden en doorkijkjes.