Nancy

We rijden eens anders dan anders vanaf Maastricht. Niet door Luik maar eerder al richting Aken, en vrij snel richting Luxemburg. Prima weg, nog wel een stuk tweebaans maar vlot verkeer. Vlak boven Metz komen we op de A3 en daarna A31, de “normale” route naar Nancy e.v.

Volgens plan landen we in Nancy, hartje stad – bij de Port de Plaisance. Place Stanislas is vlakbij – zoals de havenmeester zegt: het mooiste plein van Nancy en Frankrijk, misschien wel van Europa.

Na een korte wandeling komen we op het Stanislas plein. Het is inderdaad indrukwekkend hoewel de grote hoeveelheid bladgoud op de sierhekken niet helemaal onze smaak is. Ook in straten rond het plein zien we mooie gebouwen. Als een geheel met Place de la Carrière en Place d’Alliance staat Place Stanislas op de Werelderfgoedlijst.

Op het plein is een enorme – tijdelijke- Japanse tuin gebouwd, met het vaste beeld van Stanislas in het midden. Het is beslist goed gedaan, we begrijpen uit de begeleidende tekst dat er elk jaar een tijdelijke tuin wordt gemaakt, als masterpiece van de hoveniers van Nancy.

Stanislas is de gelatiniseerde naam van Stanisław Leszczyński, uit een Poolse koningsfamilie, die in de 18e eeuw Hertog van Lotharingen werd. Overigens als een soort troostprijs omdat het Poolse koningschap van hem werd afgepakt. Men beschouwt hem hier als een goed en verlicht bestuurder die veel voor het herstel van Nancy en Lotharingen heeft gedaan. Vandaar het eerbetoon.

Nancy heeft oudere delen dan de genoemde pleinen, onder meer een stadspoort uit de 14e eeuw, de La Porte de la Craffe. Ook het hertogelijk paleis is ouder, het staat er nog voor een deel.