Lauder (2)

Het regent dus het is kastelen-weer. Er zijn er genoeg hier in de buurt, evenals abbey’s. De abbey’s zijn meestal ruïnes, eeuwen geleden geheel of gedeeltelijk kapotgemaakt en geplunderd door de Engelsen, maar de kastelen zijn nog heel en in een aantal gevallen zelfs bewoond. We kiezen voor Floors Castle, in het stadje Kelso waar ook zo’n half vernielde abdij is. 

Strikt genomen is Floors Castle geen kasteel-fort maar een country house. Pas gebouwd in 1720 en in de 19e eeuw uitgebreid en aangepast tot wat het nu is, een fraai romantisch gebouw met van buiten een licht Disney-gehalte. Het is mooi gelegen op terrassen aan de River Tweed. Binnen mogen geen foto’s, en buiten is het te slecht weer voor veel foto’s.

Voor ons een verrassing is dat we midden in een jaarlijks event terechtkomen: de Massed Pipe Band Day. Op deze dag komen de doedelzak-bands uit de gehele Borders regio samen om stukken te spelen, waarvan sommige met alle orkesten tegelijk. We kijken onze ogen uit. 

Zo’n doedelzaak is nog ingewikkeld. Je blaast continu om de zak vol lucht te houden, met je arm moet je druk uitoefenen, blazen zeg maar, en daarnaast moet je met je vingers als een blokfluit speler de tonen genereren. Zie de foto linksboven, de luchtzak is de groene rol onder de arm van de speler.

Op de weg terug rijden we langs Melrose Abbey, maar we gaan het terrein niet verder op. Er staat niet veel overeind en het regent nogal.