Scone (Perth) (2)

Boodschappen in Perth en bezoek aan een Mercedes garage voor een nieuwe rechter-buitenspiegel. Dat is nodig omdat de spiegel de (te) smalle wegen in de Hooglanden niet heeft overleefd. Een paar weken geleden al kwamen we op weg naar Braemar een andere camper tegen, net op een punt dat wij en zij naar het midden van de weg overhelden — de wegen hier zijn niet zo erg vlak. Hoewel we allebei aan onze eigen kant van de middenstreep reden hebben de spiegels elkaar geraakt. Minimale tik, onze beweegbare spiegel was niet eens ingevouwen, maar genoeg voor een scheurtje in de behuizing en het verlies van de boven- en onderspiegel die daar in geklikt zitten. Alle bedrading en bewegende onderdelen voor het afstellen waren onbeschadigd, alleen de beide spiegels en de kunststof behuizing moesten vervangen. Tien minuten werk en de nodige ££ verder deed alles het weer als vanouds. 

We bezoeken Glamis Castle op een half uur van Scone en zijn daar de rest van de middag zoet. Van oorsprong uit de 11e eeuw, gebouwd als koninklijk jachtslot, en in latere eeuwen stevig uitgebreid en aangepast. Er is een nauwe relatie met het Britse koningshuis, de  Queen-mother (tien jaar geleden overleden toen ze 102 was) heeft er haar jeugd doorgebracht, Princess Margaret is er geboren en ook Queen Elisabeth heeft er in haar jonge jaren vele zomers doorgebracht. 

Het kasteel is omringd met woodland, waarin enkele tuinen en een cottage. De River Dean en enkele andere waters stromen over het terrein. 

Een heel bijzondere tuin is het Pinetum, een naaldbomentuin. Deze tuin is begin 19e eeuw aangelegd door David Douglas, deskundige op dit gebied van Noordamerikaanse naaldbomen en naamgever van de Douglasspar. 

Als aardigheid is er in het Pinetum een verzameling houtsculpturen opgesteld die sleutelscenes uit Shakespeare’s Macbeth verbeelden. We zien de drie heksen uit de openingsacte, King Duncan, Macbeth, de vermoorde Banquo, Lady Macbeth slaapwandelend, nog een keer Macbeth, in gedachten, en MacDuff met het hoofd van Macbeth. En natuurlijk het bos zelf dat in het toneelstuk een bepalende rol heeft. Shakespeare liet een deel van het stuk zich op Glamis Castle spelen, hoewel de historische gebeurtenissen in Elgin plaats hadden (Macbeth die koning Duncan vermoordt om zelf koning te worden). 

Als we ons gereed maken om te vertrekken krijgen we nog bezoek van korhoenders, beter bekend als the Famous Grouse – symbool van het whiskymerk dat oorspronkelijk inderdaad uit Perth stamt, ach ja das war einmal…