Skye (3)

De voorspelde 13 uur regen en storm worden werkelijkheid. Daarom doen we vandaag een eenvoudige excursie naar een kasteel met bijbehorende tuinen. 

Dunvegan Castle & Gardens ligt aan dezelfde weg als onze kampeerplaats, ongeveer 13 km verder. Zoals je kunt verwachten met het slechte weer is het er tamelijk druk maar de parkeer- en catering  voorzieningen zijn er hier wel op voorbereid.

Het kasteel is van oorsprong 750 jaar oud, daarvoor was het mogelijk al een fortificatie op de rots van 15 meter boven zeeniveau waar het kasteel op staat. In de loop van de eeuwen is er bijgebouwd en gemoderniseerd. Het kasteel is altijd in handen geweest van de MacLeod clan en was de thuisbasis van de ‘chief’ van de clan die zich dan Macleod of MacLeod mocht noemen. 

Het kasteel is stoer maar heeft niet veel grandeur. We maken binnen een paar foto’s, meer vanwege de curiositeit dan voor de culturele waarde, het is echt een familiehuis.

De tuin is weelderig en zelfs in mist en miezer nog wel fleurig te noemen. Er zijn een paar thema-tuinen zoals een watertuin, een ommuurde tuin, een ronde tuin die rosarium is. 

Het uitzicht op de baai, beneden aan de tuinen, past prima in het geheel – alsof de MacLeods het zo verzonnen hebben. Volgens het verhaal is dit de plaats waar Karel Eduard Stuart, de Bonnie Prince Charles, in het geheim naar Frankrijk kon ontsnappen na de mislukte poging om aan de macht in Engeland te komen, uiteindelijk (1746) beslist in de Slag bij Culloden tegen het leger van het Huis Hannover. Karel was toen 26. Hij heeft zichzelf later nog wel als koning Karel III uitgeroepen maar is altijd The Young Pretender blijven heten.