John o’Groats (2)

Seals & shags zou het motto van vandaag kunnen zijn. We maken een rondvaart, een zg. Wildlife Cruise vanuit John o’Groats, een tocht van anderhalf uur waarbij we van korte afstand honderden zeehonden en aalscholvers te zien krijgen. Geen puffins, parelduikers, voor deze markante vogels zijn we te laat – ze broeden in juni en juli. 

Het haventje hier is ook in gebruik als veerhaven en bij vissers. We zien twee mannen de vangst van vandaag aan krabben sorteren. 

Vanaf het water hebben we goed zicht op de kampeerplaats en op de vuurtoren van Duncansby Head waar we morgen naar toe willen lopen.

De route van de rondvaart is afhankelijk van stroom en tij staat in de folder. Aan het einde van de tocht merken we dat dit geen flauwekul is. Vandaag varen we om het eiland Stroma. Tegenwoordig wonen er geen mensen meer, alleen schapen en “wildlife”, maar aan het begin van de 20e eeuw woonden er nog 375 mensen. In de jaren 60 nog maar 12, daarna is iedereen weggetrokken. De huizen staan er nog voor een deel, en ook de vuurtoren die tegenwoordig is geautomatiseerd.

Het water dat Stroma en het vasteland scheidt wordt hier een firth genoemd (zeearm, denk ook aan fjord), maar strikt genomen is het een zeestraat – tussen de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Het stroomt er hard. Onze boot kan 10 knopen varen maar moet op de terugweg een omweg maken omdat de stroom tegen een snelheid van iets boven de 11 knopen heeft, zeg maar 20 km/uur. 

Op de rustigere stukken vaart de schipper tot dicht bij het eiland. We maken veel foto’s. Van de geweldige gelaagde structuur van de rotsen, van enkele grotten en natuurlijk van alle fauna die zich er ophouden. Zeehonden, kleine aalscholvers (die hier shags worden genoemd), meeuwen van allerlei slag.