Segovia (2)

Op deze reis is Segovia onze laatste excursie. Vanaf hier rijden we in etappes terug naar huis zonder nog apart bezienswaardigheden te bezoeken.

Op 150 meter van de camping is een halte van lijn 5 die ons onderaan de oude binnenstad van Segovia brengt. Dat is eigenlijk precies de oude vesting, de muren zijn nog goeddeels aanwezig of gerestaureerd, evenals een groot deel van het Romeinse aquaduct uit de 1e eeuw. Het aquaduct was overigens tot eind 19e eeuw in gebruik, het voerde water uit de Rio Frio naar de stad. De lengte is 728 meter, de hoogste bogen zijn bijna 30 meter – een imposant bouwwerk.

Behalve het viaduct zijn er twee grote trekpleisters in Segovia: de kathedraal en het Alcázar. Het alles is goed te belopen, onderweg komen we nog andere bezienswaardigheden tegen.

De kathedraal, Catedral de Santa María de Segovia, is gebouwd tussen 1525 en 1577 en hoort daarmee tot de laat-gotiek. Er zijn al renaissancistische invloeden. Deze kathedraal vervangt een vorige die in 1520 bij een opstand tegen Karel V van de Castiliaanse steden werd verwoest. Alleen de oude kloostergang werd in de nieuwe kerk herbouwd.

Het is een grote kathedraal, drie hoge gewelven en veel zijkapellen. We maken foto’s van de buitenkant vanaf verschillende standpunten.

De foto rechtsboven is genomen vanaf het voorplein van het Alcázar, op enige afstand. De besneeuwde bergrug rechts is dezelfde als die waar wij vanaf de camperplaats op uitkijken.

Ook binnen maken we foto’s, o.a. van zo’n drager van “autocue” boeken die we in het klooster van Guadalupe zagen. Van de gewelven en zijkapellen met mooi smeedwerk, en uiteraard van de kloostergang, die een vierkante tuin omgeeft

Het Alcázar is eigenlijk een fantasiegebouw, ontworpen en gebouwd nadat in 1862 het middeleeuwse paleis was afgebrand. Van buiten ziet het er uit als een sprookjeskasteel uit een Disney-film. We zijn er niet in geweest.

Op het voorplein heb je een geweldig uitzicht op de omgeving van de stad (de laatste foto is vanaf een ander uitkijkpunt genomen)

Het Alcázar is het verste punt in de vesting, op de wandeling terug komen we langs de Plaza Mayor waar we op een terras een biertje drinken.

We komen onder meer nog de Iglesia de San Andrés tegen… en de toch ook imposante Iglesia de San Martin.