Toledo

Op een paar plaatsen en gebieden na die we graag willen bezoeken worden onze tochten voor een groot deel bepaald door het actuele weerbericht. Apps als Weer&Radar en Weather Bug geven voor de meeste plaatsen in Europa redelijk betrouwbare voorspellingen, voor 10-14 dagen. Het hangt erg van de regio af en het komt natuurlijk voor dat de modellen het totaal mis hebben, maar door de bank genomen kunnen we er redelijk op plannen.

Hoewel wij tot op heden goed weer hebben met zon en goede temperaturen zitten we op de rand van veel slechter weer. Op 60 kilometer noord van ons is het al een tijdje gemiddeld 10 graden kouder en ook veel natter. Over een paar dagen wordt dat beter, dus tot die tijd willen we aan de goede kant van de lijn blijven.

Daarom rijden we vandaag naar Toledo, met de bedoeling van daaruit naar Segovia te gaan en dan verder naar het noorden.

Aan onze linkerhand hebben we de Sierra de Gredos — een bergrug die ongetwijfeld bijdraagt aan de scheiding tussen goed en slecht weer.

Net boven de 2.000 meter, er ligt nog sneeuw. Detail van de foto: als je goed de zwarte puntjes telt zijn er 12 roofvogels in dit ene beeld te tellen.

Aan onze rechterkant hebben we nog het inmiddels vertrouwde beeld van de Extremadura met glooiende heuvels bedekt met bloemen. Dat verandert overigens snel als we in Castilla-La Mancha komen, (veel) meer agro-industrie in een saaier productielandschap.

Bij een korte stop langs de weg betrappen we een kuifleeuwerik die mooi voor de foto wil poseren. In NL staat deze vogel op de rode lijst van bedreigde, mogelijk zelfs verdwenen, soorten. De vogel houdt van rommelige of braakliggende terreinen.