Guadalupe (3)

Uiteindelijk blijkt de klim naar het dorp ruim 120 meter, maar het is goed te doen omdat het hoogteverschil redelijk gelijkmatig verdeeld is over de afstand van 3 kilometer.

Onderweg komen we een hoog viaduct tegen, dat niet erg in de omgeving lijkt te passen.

Dat blijkt ook wel zo te zijn, toevallig voert ons pad omhoog langs de bovenkant van het bouwwerk (en nog aanzienlijk hoger). Het blijkt een “verlaten project” te zijn dat een spoorbrug had moeten worden. Dit stuk was klaar in 1959 en had onderdeel moeten zijn van een spoorverbinding van de (hooggelegen) dorpen in deze regio. Om economische en politieke redenen is het gehele project gestopt in 1962.

Eenmaal in Guadalupe aangekomen is het Monasterio en de er aan gebouwde basiliek niet te missen.

Op het plein en de aanliggende straatjes is enige vorm van toeristenindustrie aanwezig, maar niet hinderlijk. Het is vooral horeca, een paar souvenirwinkels en wat chique winkeltjes met producten uit de streek (wijn, olie, jam e.d.).

We hadden het kunnen weten maar we treffen het niet op de tijd dat we er zijn. In de basiliek is een dienst gaande, en het klooster kan alleen per “guided tour” bezocht worden. Daar zouden we 2-3 uur op moeten wachten. Bovendien mag je binnen niet zelf foto’s maken.

We maken een sneaky foto van het 16e eeuwse hekwerk in de kerk dat naar zeggen deels gemaakt is van kettingen van bevrijde slaven en laten het daar voorlopig bij.

Misschien dat we morgen nog naar boven rijden op weg naar Cáceres en het nog eens proberen. In het klooster is naast veel moois ook een zwarte Madonna te zien. Het verhaal erachter lijkt erg op de ontstaansgeschiedenis van Montserrat. Het beeld zou op aanwijzing van de maagd zelf gevonden zijn door een herder met de opdracht ter plekke een kerk te bouwen. In het geval van Guadalupe wordt de geloofwaardigheid enigszins versterkt door de onderbouwing dat bij de verovering door de Moren in 711 priesters uit Sevilla hier met het beeld de bergen zijn ingevlucht om het te verbergen (en zichzelf nemen we aan).

De Maagd van Guadalupe zie je ook in afbeeldingen op woonhuizen terug. Op de foto’s zie je ook galerijen met daarboven uitgebouwde woningen. We zagen dat eerder op grotere schaal in Bologna. We vermoeden dat behoefte aan logies voor de vele pelgrims hier een van de redenen voor is.

Na voor een onverwachte hoosbui te hebben geschuild lopen we via een oud deel van het stadje naar beneden en weer terug naar de camping.