Córdoba

Onafzienbare olijvenplantages vormen het decor van onze rit van Riópar naar Córdoba. Het is een mooie tocht die ons van Castilla-La Mancha in Andalusië brengt, dwars door de Sierra’s zoals die van Alcaraz.

De foto’s geven nauwelijks een goed beeld, daar zou je 360-foto’s voor moeten hebben.

Wel is goed te zien dat de aanplant in strak geometrische patronen is gedaan. Het gaat om relatief nieuwe beplanting. Wij denken dat de olijfbomen enerzijds de corrosie van het gebied moeten voorkomen en anderzijds een bruikbare oogst moeten opleveren.

De regelmatige lay out van de boomgaarden waarbij de bomen in rijen staan op behoorlijke afstand van elkaar maakt het mogelijk dat er machinaal geoogst wordt. Want er zijn machines voor, al hadden we dat met onze romantische kijk op de olijvenpluk niet verwacht. De meest spectaculaire zijn zo hoog dat ze een rij bomen/struiken letterlijk onder zich nemen, met wielen in de tussenpaden, en deze leeg schudden. De olijven worden gelijk opgevangen en in een meerijdende bak gestort, zoals er in Nederland aardappelen of uien worden geoogst. Dat schudden is soms letterlijk zo, maar meestal worden er een soort harken of kammen door het groen gehaald.

Met vergelijkbare machines worden ook wel druiven geplukt. Of ander fruit…