Amposta (2)

We hebben een prachtige dag vandaag. We fietsen via een achteruitgang van de camping direct naar het strand én zelfs over het strand, naar La Tancada. Het strand dat hier erg breed is heeft paden met een behoorlijk harde ondergrond, maar soms moeten we lopen door wat ruller zand of met een vaartje op hoop van zegen fietsen door een watertje.

La Tancada is een van de lagunes in de Ebro delta waar je bijzondere vogels kunt zien.

We komen vanaf het strand bij een gemaal, waar ook de geasfalteerde wereld weer begint. In de wetering naar het gemaal zien we een aantal steltkluten. In Nederland zijn ze zeldzaam.

Omdat het water hier vrij diep is zie je niet hoe lang de poten zijn, maar hun lange stelten geven deze vogels voordeel bij het foerageren.

Even verderop staan aalscholvers zich te drogen en te warmen in de zon.

We fietsen een weg die door de Salines de Sant Antoni loopt, het water van de lagune is verderop, hier is het moerassig, slijkig. Kleine vogeltjes zijn druk en nerveus aan het foerageren. Wij denken dat het kleine strandlopers zijn, maar zijn niet zeker. In elk geval hebben ze 3 tenen die gespreid staan. Op de foto zie je er drie in typerende houdingen, in werkelijkheid zijn het er 20-30 bij elkaar.

De grote attractie hier van het moment zijn de flamingo’s. Met honderden lopen ze in die typische houding met de snavel onder water hun kostje op te scharrelen. Soms lopen ze gewoon van A naar B. Soms gaat er een de lucht in, maar dit lijkt niet erg van harte te gaan en het oogt onhandig, slungelig.

We hebben prima mogelijkheden om een paar goede foto’s te maken, hieronder een selectie. Bijzondere vogels zijn het…