Wenen

Vandaag is de grote dag — de (her)opening van het Welt Museum Wien. Van 17-19 is er voor genodigden een feestelijke ontvangst die tevens gelegenheid is voor een private viewing. We maken een paar foto’s die nauwelijks een indruk kunnen geven van de opstelling.

Behalve zalen met vitrinekasten zoals op de foto’s is er ook een paar (witte) zalen met een op reflectie gericht inhoud van een tamelijk politiek karakter zoals het thema migratie (dat volgens directeur Steven Engelsman bij de mensheid hoort zoals regen en zonneschijn bij het weer) en de vraag over de eigen rol van het museum en de overgang van “koloniaal” etnografisch museum voor volkenkunde naar het huidige wereldmuseum dat de verhalen wil vertellen die horen bij de 200.000 objecten in de collectie van het museum.
Het is vrij druk op de ontvangst. De toespraken mogen elk niet langer dan 2 minuten duren, het aantal sprekers is beperkt. Uiteraard houdt Steven als directeur ook een speech.

Daarna is er buiten een groot feest dat vrij toegankelijk is. Er  blijken uiteindelijk zo’n 7.500 mensen aanwezig te zijn. Er is een show met optredens van artiesten uit verschillende landen waarvan André Heller de curator is zoals hij het zelf noemt. André Heller is een beroemde Oostenrijkse schrijver, dichter, acteur maar ook bedenker en producer van grote shows, zoals bijv. de openingsshow van de wereldkampioenschappen voetbal in 2006.

Adele Neuhauser, populair acteur, o.a. in televisie series, leest tussen de muzikale optredens gedichten voor, uiteraard ook uit diverse landen. Presentator en gastheer is Christian Wagner-Trenkwitz (directielid van de Volksopera en daar veel gevraagd presentator en verteller).
Last but not least: de Oostenrijkse bondspresident Alexander Van der Bellen opent officieel het museum na een korte speech.

Het podium buiten staat op een historische en beladen plaats. Het is op de Heldenplatz, en zoals André Heller zegt letterlijk naast het “balkon van de schande”: het grote balkon van de Neue Hofburg (waarin het Weltmuseum zich bevindt), het is op de foto goed te zien. Vanaf dit balkon heeft  Hitler in 1938 de Anschluss van Oostenrijk bij Duitsland afgekondigd — een annexatie die zonder gevechtshandelingen heeft plaatsgevonden. Heller is blij dat er vandaag vanaf deze plaats een positief signaal de wereld in gaat.