Ferrara (2)

Net als bij Mantova ligt de camperplaats van Ferrara een paar kilometer van de stad. We willen een paar highlights (opnieuw) bezoeken — we waren hier vorig jaar ook, maar toen werd veel moois aan het zicht onttrokken door festival-bouwsels.

We gaan te voet, gewapend met de gedemonteerde lekke binnenband in de hoop een fietsenmaker te vinden die de goede maat in huis heeft. Vorig jaar fietsten we langs de stadsmuur en -wal, nu lopen we er bovenop. Erg aangenaam en mooi.

Dankzij het onvolprezen Pocket Earth hebben we maar liefst vijf fietsenwinkels/-reparateurs in de binnenstad geïdentificeerd. De eerste heeft wel de goede wielmaat maar niet de goede dikte. Iedereen rijdt hier met dikkere banden met een mountainbike-profiel (en dat is heel verstandig gegeven de fietspaden met kiezels en de gewone wegen met kinderkopjes). We zien de bui al hangen… De tweede fietsenmaker is om half een net dicht voor lunch, tot half vier is dat. De volgende twee zijn failliet, hun panden staan te koop. De vijfde is meer een fietsenverhuurder, hij repareert niet en heeft geen onderdelen.

In de stad maken we foto’s maar we gaan nergens binnen. Wel lunchen we uitgebreid in Leon d’Oro, tegenover de kathedraal maar met ook een terras aan de achterkant op Piazzo del Municipio.

Onze tocht langs de fietsenmakers blijkt tevergeefs, maar voert ons wel langs straatjes, galerijen en steegjes waar je normaal niet zo gauw zou komen, als toerist. Ook fotogeniek — zeker als de kat zo vriendelijk is om in posa te blijven zitten.

Uiteindelijk komen we weer bij de fietsenmaker die was lunchen. Hij heeft een la vol met nieuwe binnenbanden, ook de goede wielmaat maar helaas nee — niet de goede dikte.

In het besef dat we in de resterende dagen niet zullen kunnen fietsen komen we even bij aan de rand van Piazza Ariostea. Hoog op de zuil staat Ludovico Ariosto, de naamgever van het park, begin 16e eeuw een local hero, dichter en toneelschrijver aan het hertogelijk hof van Ferrara. Daarna over de stadswallen weer naar de camperplaats.