Certosa di Pavia

In de buurt van Pavia is een camperplaats naast het klooster Certosa di Pavia, gebouwd in de 15e eeuw. We vinden het gebouwencomplex heel bijzonder.

We houden ons bezig met de vraag welke kloosterorde het klooster in gebruik heeft en/of had. Het lijkt erop dat het van oorsprong een Kartuizer klooster is — immers, in het winkeltje in het klooster kopen we een boekje (in het Italiaans) dat heet “La Cartuja de Pavia”. Enig zoekwerk in nogal tegenstrijdige bronnen op internet leert ons het volgende. Ja, van oorsprong is het een kartuizerklooster, maar de Kartuizers werden in 1782 in de ban gedaan door keizer Jozef II. In 1784 trokken Cisterciënzers in het klooster, in 1789 gevolg door Karmelieten. In 1810 werd het klooster gesloten tot 1843 toen het weer in handen kwam van de Kartuizers. In 1866 werd het klooster eigendom van de Italiaanse staat die het tot nationaal monument verklaarde. Enkele Benedictijnen bleven er wonen tot 1880. Pas in de jaren 60 van de vorige eeuw werden Cisterciënzers toegelaten tot het klooster, zij bewonen het tot op de dag van vandaag.

Kartuizer monniken leven een bestaan als kluizenaar waarbij ze alleen op zondagen in (elkaars) gezelschap zijn. Daarnaast spreken ze elkaar soms op een wandeling. De oorspronkelijke “kluizenarijen” bevinden zich aan de rand van het terrein, ze hebben elk hun eigen torentje. Behalve de kerk en een van de kloostergangen is het klooster niet toegankelijk. We komen er niet achter of zo’n kluis, zo’n huisje, voor een monnik alleen is — in dat geval is het nog ruim behuisd. Misschien zijn er cellen in. 

Foto’s maken is helaas niet toegestaan (en binnen wordt er ook op gelet…). De foto’s van buiten in combinatie met een luchtfoto van Wikipedia geven wel een goed beeld van de gebouwen.

Wij maken zelf een paar foto’s van de buitenkant van het klooster en vanuit een kloostergang.

Opvallend is de precieze uitwerking van details, zie de vergroting van de galerijlijst van een van de foto’s hierboven. Alle miniaturen zijn verschillend.

Die gedetailleerde uitwerking vind je werkelijk overal terug, ook in bijgebouwen die soms van latere datum zijn.

 

Binnen hebben we veel meer gezien maar niet mogen fotograferen, ook was een deel van het complex en van de kerk niet toegankelijk. Toch vonden we het een zeer geslaagde excursie.