Turijn

Het is Turijn geworden… dus rijden we door de Fréjus-tunnel naar Italië. 13 kilometer lang is deze tunnel, de grens ligt halverwege. In 2005 was er een vreselijk ongeluk in deze 2-baans tunnel door een brand in de lading van een vrachtwagen. Sindsdien is er een verplichte afstand van 150 meter tussen twee voertuigen, af te meten aan de “points bleu”, blauwe ledlampen aan de zijkant van de tunnelbuis, en een gedoseerde toegang. 

De weg naar de tunnel is spectaculair mooi, ook vanwege de gevarieerde herfstkleuren. Aan de Franse kant zijn het in hoofdzaak loofbomen op de hellingen. 

De Italiaanse kant is saaier, vooral sparren of kale helling. De vallei is daar ook veel smaller en er zijn nog veel tunnels, samen nog een aanzienlijk grotere overdekte afstand dan de Fréjus. 

We bereiken Turijn zonder problemen, het is er een zonnige 24 C. We vinden een typische stadscamperplaats, een aangepaste parking maar met goede faciliteiten. Tramlijn 4 gaat naar het centrum, de halte is op 50 meter. We blijven hier twee nachten zodat we rustig de stad kunnen bezoeken.