Berlijn

Van Poznan rijden we naar Berlijn, we vinden een plaats op Wohnmobil-Oase-Berlin, een typische stadscamperplaats. We blijven een dag om het Museumsinsel te bezoeken. De laatste keer dat we in Berlijn waren — 2009, nog met de ms Bluebird — waren de 5 musea daar gesloten voor grootscheepse verbouwing. Nog blijkt lang niet alles gereed, maar de musea zijn in elk geval open.

Dichtbij onze camperplaats is metrostation Gesundbrunnen. Een paar haltes tot Alexanderplatz, en vandaar naar de brug over de Spree en het Museumsinsel. We willen in elk geval de Nefertete zien, haar buste staat tegenwoordig in het Neues Museum. Ze mag niet van dichtbij gefotografeerd worden, alle andere objecten in het museum wel, dus het is behelpen. Maar zelfs op afstand en en profil zie je wat een geweldige uitstraling ze heeft.

We maken nog wat meer foto’s in het Neues museum.

Naast het Neues Museum ligt het Pergamonmuseum — een archeologisch museum met Assyrische, Babylonische en Perzische kunstwerken en met een afdeling islamitische kunst.
Het zg. Pergamonaltaar staat in het nog in verbouw zijnde gedeelte en kunnen we niet bezoeken. Wel zien we de Istjarpoort, deels origineel van herkomst deels reconstructie als we het goed begrijpen. De poort — 14 meter hoog — is versierd met blauwe tegels waarop mythologische dieren staan afgebeeld.

Onderdeel van het Pergamonmuseum is het museum voor islamitische kunst. Daar is nu een expositie van bijbelse kunst in de islamitische wereld. Op de foto’s de poster van de expositie en een pagina uit een Ethiopische bijbel (17e eeuw).

Na onze goede ervaringen in Stockholm en Helsinki doen we ook in Berlijn een boottocht — een uurtje heen en weer over de Spree. Geen private cruise deze keer, maar toch heel rustig met een half bezette boot en een goed voorbereide en geestige gids die een beetje aan Pieter Derks doet denken.
We maken “buiten” ook een paar foto’s.