Nowinka

Nowinka is onze eerste stop in Polen, het ligt niet ver van Suwalki in het merengebied. Op een toenemend aantal wegen in Polen moet tol betaald worden, met ons tonnage niet alleen op snelwegen. Heffing is elektronisch, we hebben net als in Oostenrijk een speciaal kastje nodig. Na veel vragen vinden we een Shell station waar ze een uitgiftepunt hebben. Het is ook hier een groot administratief gedoe dat een getekend contract oplevert plus een op kenteken gesteld kastje met een prepaid tegoed. Zowel procedure als bediening van het kastje hier en in Oostenrijk lijken als twee druppels water, maar uitwisselbaar is het niet. Nu hebben we dus twee kastjes op de voorruit en hopen we op Europese afstemming voordat we ons achter 27 kastjes moeten verbergen.

De route zelf is rechttoe rechtaan, we maken een korte omweg over Trakai, ooit het centrum van de macht in Litouwen. Er rest nog een bijzonder kasteel als bezienswaardigheid, een in rood baksteen opgetrokken fort op een eiland. Dat vinden ook heel veel andere mensen, het is er erg toeristisch. We volstaan met langsrijden. Opvallend zijn nog de gekleurde houten huizen. Van oorsprong (en nog) bewoond door Karaïten — een joodse groep uit Turkije die alleen de geschreven Trenach (zeg maar de boeken van het oude testament) accepteert en bijvoorbeeld niet de op mondelinge overlevering gebaseerde Talmoed. Ooit door de Litouws groothertog naar hier gehaald heeft de groep zich, inclusief geloof en gewoonten, weten te handhaven (al is hun aantal nu circa 300).

De camping waar we landen is idyllisch. Er zijn drie terrassen aan een groot meer. Voor het uitzicht kiezen we het hoogste terras. Het weerbericht voorspelt een mooie en warme dag, we blijven hier waarschijnlijk een dag extra staan.