Vilnius

We rijden naar Vilnius, op deze reis de laatste grote Baltische stad die we bezoeken. Het is een paar honderd kilometer over prima wegen in een landschap dat ruimer oogt dan in de andere baltische landen — meer landbouw, minder bosbouw, langere horizons.

Eenmaal geland op de camperplaats in Vilnius zoeken we, zoals meestal, nog eens op waar we langs gereden zijn. Dat valt deze keer niet mee. We wisten natuurlijk wel dat landen als Litouwen (niet als enige overigens) een bijzonder naar antisemitisch verleden hebben. Maar het is echt heel erg, onbeschrijflijk eigenlijk. Voor WO II leefden er 240.000 joden in Litouwen, slechts 6.000 hebben het overleefd. Het gruwelijke is dat de slachtpartijen door Litouwers zelf zijn uitgevoerd. Vrijwillig. De pogroms van Vilnius en Kaunas waren gericht op het volledig uitroeien van de Joodse bevolking, ruim nog voor de Wannsee conferentie plaatsvond waar door de Nazileiding de zg Endlösung werd bedacht.

We maken een stop in Seduva omdat we in een reisgids gelezen hebben dat de houten huizen daar een beschermd stadsgezicht vormen. Bij binnenrijden komt het stadje aangenaam op ons over omdat alle wegen links en rechts zijn voorzien van bloemen, vooral afrikaantjes. De staat van onderhoud is over het algemeen niet best, maar de aandacht voor de openbare ruimte compenseert veel. Dat geldt trouwens ook voor de andere Baltische landen.

Door Litouwse politie en vrijwilligers is vrijwel de gehele joodse bevolking van het stadje in 2 dagen tijd in augustus 1941 in nabijgelegen bossen vermoord  — 664 mannen, vrouwen en kinderen. Op een site waar gereconstrueerd wordt waar de joodse families in Sedova hebben gewoond blijkt dit vooral in de houten huizen te zijn waarvan de aanblik nu beschermd wordt. Hoe cynisch wil je het hebben — vooral als je in meerdere bronnen leest dat de (politieke) macht in Litouwen nog steeds in handen is van een antisemitische elite.

Enfin, morgen bezoeken we Vilnius en zullen we ons als gewone toeristen gedragen. Daarna reizen we door naar Polen, waarover op dit punt ook nog wel wat te melden valt. Dat zullen we op dit blog niet doen.
Onze camperplaats is functioneel, achter de Expohallen net als in Riga, en gelegen onder de televisietoren van Vilnius, 326 meter, die fraai belicht de wacht staat te houden.