Siauliai

We zijn op pad van Riga naar Vilnius maar besluiten een stop te maken in de verwachting dan met mooi(er) weer Vilnius te kunnen bekijken. We landen in Siauliai nadat we langs een tweetal highlights zijn gereden — het gaat om in hun omgeving geïsoleerde “trekpleisters”.

Het eerste is een landhuis, een paleis, op het platteland: het Rundalepaleis. Het is gebouwd als zomerverblijf in de periode 1736-1740 naar ontwerp van architect Rastrelli die eerder het Winterpaleis in Sint-Petersburg had gemaakt. We zijn niet binnengegaan en hebben het interieur dus niet gezien, maar dat schijnt wel bijzonder te zijn — de buitenkant is niet zo heel fraai gerestaureerd (maar dat zie je op de foto’s niet).

 

De tweede is van een totaal andere aard: de Heuvel der Kruizen (of Kruisheuvel). Het is niet snel uit te leggen wat het is, maar de foto laat het zien:

Deze Kryziu kalnas is een bedevaartsoord en is sterk verbonden met opstanden van de Litouwers tegen bezettende machten. Aanvankelijk in de 19e eeuw tegen de Russen (1830 en 1860): families plaatsten kruisen op een voormalige verdedigingsheuvel, omdat ze de lichamen van hun rebellerende en waarschijnlijk gesneuvelde familieleden niet konden terugvinden. Later waren het de Litouwse onafhankelijkheidsoorlogen in 1918, 1919, 1920 waarbij de heuvel als gedenkplaats diende.
In de Sovjettijd van 1944-1990 was de heuvel een plaats van symbolisch verzet tegen de overheersers. Die hielden daar niet van en hebben tot drie keer toe de kruisen met bulldozers weggehaald. Even zo snel kwamen er nieuwe voor in de plaats.
En hoewel de Paus in 1993 op bezoek is geweest behoort de heuvel niemand toe en staat het een ieder vrij zelf een kruis te plaatsen. Een hoopgevende chaos van meer dan 50.000 kruisen is het gevolg.
We zijn er met slecht weer, maar de bezoekers worden met bussen aangevoerd.