Pärnu

Op weg naar Riga plannen we een tussenstop in Pärnu. Dat wordt ook de plaats voor het rendez-vous met Martijn en Patricia die op dit moment in Riga zijn en op weg naar het noorden. Het is maar een korte rit als je over de snelweg gaat, daarom zoeken wij de kust op. Allereerst bij Keila-Joa waarbij Keila de naam van een rivier is en Joa misschien duidt op de waterval (althans in het huidige Ests heet die juga). Er is dus een waterval, die zich mooi laat fotograferen en die ook populair is als achtergrond bij andere foto’s. Zo zijn wij toevallig getuige van een fotosessie met moeder en kind.

Bij de waterval staat een landhuis, gebouwd 1830-1833 in opdracht van de familie Von Benckendorf. Russische architect uit St. Petersburg kreeg de opdracht, in de 19e eeuw was het huis populair bij Russische adel en koninklijke familie die er als gasten werden ontvangen. Na de revolutie was het van Estse Ministerie van Buitenlandse Zaken en tijdens de Russische bezetting van het Rode Leger. Nu is het een hotel-restaurant.

Langs de kust rijden we naar Paldiski. De plaats was ons al beschreven als spookstad, met veel geheel of gedeeltelijk leegstaande flats uit de sovjettijd toen Paldiski een gesloten marinebasis was — tot 1994 is het militair gebied gebleven. Met de Russen is ook 80% van de Estse bevolking weggetrokken. Nu zien we weer militairen, veel zelfs, maar die zijn van de NAVO. We maken er maar geen foto’s, de flats zijn te troosteloos en foto’s van militairen worden zelden op prijs gesteld.

Een half uurtje verderop ligt Padise waar we de overblijfselen van een klooster uit de 13e eeuw bezoeken. Met enkele gebouwen er om heen is het behoorlijk gefortificeerd om het te beschermen tegen boerenopstanden, zoals die uit 1343. We maken er foto’s, maar vinden het moeilijk in te schatten hoe het gebouw geweest is. De nu aanwezige trapjes en afdaken zijn er om de ruïne te beschermen.

Op weg naar Pärnu stoppen we om een foto te maken van de kust omdat het beeld overeenkomt met ons oorspronkelijke idee hoe de kust aan de Baltische Zee zou zijn (en hier dus ook is). Zo tam is het zeker niet overal…