Tallinn (Saue)

Met de fiets naar het station en met de trein naar Tallinn. Als je de dienstregeling goed interpreteert ben je binnen een half uur van camper in de oude binnenstad van Tallinn. Wij hadden gemakshalve de weekend-dienstregeling en de gewone samengenomen, daarom waren we 15 minuten te laat (of anderhalf uur te vroeg).

De oude stad van Tallinn gaat terug tot de 12e eeuw maar bereikte zijn hoogtepunt in de 14e en 15e eeuw. Tallinn was een prominent lid van het Hanzeverbond en door de handel beleefde de stad zijn gouden periode. Dit deel van de stad is prachtig gerestaureerd nadat het in WO II behoorlijk in puin was geschoten. Sinds 1991 is het Unesco Werelderfgoed.

We gaan eerst de trappen op naar de bovenstad Toompea op de Domberg. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de stad. Op de foto zie je al dat het weer slecht dreigt te worden, het grootste deel van de middag hebben we (zwaar) onweer dat lang blijft hangen of telkens weer terugkeert.

Op deze hoogte bevinden zich de stadswallen die voor een groot deel ook zijn gerestaureerd. Een overgebleven hoektoren is Pikk Hermann (1371), het gebouw waarvan de hoge toren de hoek is, is het parlementsgebouw van Estland. Aan het voorterrein wordt hard gewerkt, zoals op heel veel plaatsen in Tallinn. Bij andere fortificaties in de binnenstad is nu in de geschutstorens Kiek in de Kök een museum gevestigd (op de foto staat de buitenkant). Van de oorspronkelijk 46 staan nog 27 geschutstorens overeind.

Er zijn vele kerken in de oude binnenstad, vanwege de regen gaan we zo’n beetje van kerk tot kerk met een enkel museum tussendoor. Omdat de stad zo compact is, is het moeilijk overzichtelijke foto’s van een kerk te maken.

De meest iconische van alle kerken is de Alexander Nevskikathedraal, Neobyzantijns heet de stijl van deze suikertaart.

Binnen mag  je geen foto’s maken, maar we smokkelen er een paar.

De meeste tijd brengen we door in de Nigulistekerk, St. Nicolaaskerk, die volledig is hersteld maar is ingericht als museum. Er zijn 15e en 16e eeuwse altaarstukken te bewonderen.

Later op de middag is het minder hard gaan regenen — we maken van de gelegenheid om nog foto’s te maken, onder meer op het Raadhuisplein. Fraai plein, maar aan alle kanten terrassen en horeca.

Hieronder nog het Raadhuis zelf, en de raadhuisapotheek.

Eenmaal terug op de camperplaats in Saue lijkt het weerbeeld te veranderen, voorafgegaan door lage mist. Dit levert weer een andere avondfoto op…