Helsinki

Een paar honderd meter van de camping stappen we in de metro om Helsinki te bezoeken. Het is helaas niet zulk goed weer, zo nu en dan komt het met bakken uit de hemel, waardoor ook de foto’s wat aan de sombere kant zijn.
Somberheid past wel bij deze dag, in heel Finland hangen de vlaggen halfstok vanwege de terroristische moordpartij in Turku waarbij twee mensen zijn doodgegaan.

Op straat is veel politie, er zijn ook her en der extra betonblokken geplaatst. Veel veiliger voelt dat niet maar er hangt ook geen dreiging in de lucht. We doen maar of er niet veel aan de hand is en maken foto’s. Het stadsbeeld is in Helsinki niet zo verziekt als in Stockholm maar ook in deze stad met veel prachtige gebouwen wordt veel verkeer toegestaan, ook om te parkeren en zelfs door grote bussen. Ook de bovenleidingen van de vele trams maken het er voor de fotograaf niet makkelijker op.

Helsinki is een jonge stad, het grootste deel van de stad is gebouwd na het begin van de 19e eeuw of later, waarvan het meeste toen al in steen. We kwamen grofweg opvallende gebouwen tegen uit twee perioden. In het begin van de 19e eeuw zijn veel gebouwen ontworpen door de architect C.L. Engel (en zijn collega voor stadsontwerp, Ehrenström) — in wat de “empire-stijl” wordt genoemd. Aan het eind van de 19e eeuw, begin 20e, kwam daar een eigen stijl voor in de plaats met grote granietblokken of een deels houten architectuur, al snel ingehaald door de meer internationale Art Nouveau en Jugend stijl.

We komen met de metro aan op het Centraal Station (een kopstation) dat van buiten de massieve uitstraling heeft, maar binnen meer jugendstil is. Met overigens een uitvoering van het “blauwe bord” waar de NS in Nederland maar eens op moet studeren.

Van het station lopen we via enkele straten naar het Senaatintori (Senaatplein). Hier staan de indrukwekkende gebouwen van (oorspronkelijk) de Senaat, de Universiteit en het Raadhuis. Aan de vierde kant van het plein staat de domkerk (Tuomiokirkko), een groot wit gebouw met het grondplan van een grieks kruis (met 4 ingangen). Aan de pleinkant staan twee paviljoens, een bij wijze van klokkenstoel, de ander is een kapel.

Vanaf de domkerk lopen we naar de waterkant waar gebouwen staan uit begin 19e eeuw, en ook een orthodoxe kerk, de Ouspenski-kathedraal.

Omdat we de regen zat zijn kopen we tickets (12 € pp) voor een rondvaart van 45 minuten door de haven en naar de vele eilanden in de baai voor Helsinki. We begrijpen nog niet hoe het kan, maar we zijn de enige passagiers aan boord en krijgen dus een “private cruise”. De steward aan boord is zo aardig dat hij ons een gratis koffie en thee aanbiedt. Het is een geslaagde tocht, ook al omdat het weer al snel opknapt.

Dat het beter weer is vindt kennelijk ook het gezelschap dat met elkaar van de sauna geniet, we varen er langs op een van de eilandjes.