Helsinki

Van Hamina naar Helsinki, onze laatste etappe in Finland, is het ruim 100 kilometer. We hebben ruim tijd om nog wat rond te kijken.

De camperplaats bij de haven van Hamina is prima, met eenvoudige faciliteiten bij de jachthaven. We staan naast een gebouw dat in de vorige eeuw in gebruik was als Havenkantoor (Satamakonttori) en Douanekantoor (Tullikamari)

We doen onderweg naar Helsinki twee plaatsen aan die naar verwachting de moeite waard zijn om te bezoeken. De eerste is Kotka, een jonge stad van nog geen 140 jaar. Vergelijkbaar met eerdere verhalen over Tampere en over het werelderfgoed van Verla begon de vesting in de papier- en kartonindustrie — de boomstammen werden over de rivier Kymijoki. Nog steeds is deze industrie belangrijk voor Kotka dat nu een van de grootste exporthavens van het land is.
Wij houden het rustig en bezoeken Sapokka, een zg. waterpark waarin tuinen, rotsen en waterpartijen elkaar versterken.

De beelden in het park vormen onderdeel van een beeldenroute die in heel Kotka is neergezet. Op de foto’s zie je drijvende glazen sculpturen waarvan de weerspiegeling in het water verschilt van het origineel, althans wat invulling van de vorm betreft.

Laatste stop voor Helsinki is Porvoo, een van de oudste steden van Finland — uit 13e/14e eeuw. Het oude centrum bestaat uit smalle, steile straatjes met houten huizen en winkels. Het doet ons iets te veel aan Marken denken, maar fotogeniek is het wel.

Het meest de moeite waard is de Domkerk uit de 15e eeuw met in het interieur galerijen uit de 18e eeuw. Deze eenvoudige houten kerk is van de Evangelisch-Lutherse Kerk Finland, van een Zweedstalig Bisdom. De kerk is — zoals zoveel in Finland — meerdere malen afgebrand, de laatste keer in 2006 toen er door een lokale jongen brand werd gesticht.
Zoals bij de Lutheranen gebruikelijk is er geen kerktoren maar een losstaande klokkenstoel.
Tijdens ons bezoek wordt de vleugel gestemd — de stemmer zit onder het altaarschilderij dat is geïnspireerd op Het Laatste Avondmaal van Da Vinci. Het is in 1846 gemaakt door ene Joseph Desarnodis, wie kent hem niet.

In Helsinki landen we op de stadscamping die zo’n 15 kilometer van de vertrekterminal van de ferry naar Estland ligt. Maar eerst nog een dag Helsinki zelf.