Vaasa

We steken over van Zweden naar Finland met een ferry van de Wasaline. Van de camping in Umeå naar de haven is het ongeveer 20 kilometer. Net als in het grootste deel van Zweden staan hier volop borden langs de kant om voor overstekende elanden te waarschuwen. Net als bij de herten of wilde zwijnen waar ook veelvuldig voor wordt gewaarschuwd hebben we er gelukkig nog nooit een voor de bumper gehad. Een eland kan 500 kg wegen…

Vandaag zien we op een overzichtelijk stuk weg twee elanden de weg oversteken. Ze doen het heel rustig en overwogen, de eerst blijft in de kant even wachten tot de ander ook is overgestoken. We krijgen ze goed te zien, maar het gaat toch te snel om er een foto van te maken.

 

De veerboot is veel groter en de overtocht is langer, maar het doet ons toch een beetje denken aan een oversteek naar een Waddeneiland. Vooral ook omdat de rederij eigendom is van de twee gemeenten waar het veer tussen vaart, Umeå in Zweden en Vaasa in Finland. Ze hebben één enkel schip dat er ongeveer 4 uur over doet om de oversteek te maken.
Het inchecken en boarden verloopt prima, we vinden het altijd weer een wonder hoe de bemensing een wonderlijke mix van motoren, kleine en gewone auto’s, campers en caravans, vrachtwagens en héél grote vrachtwagens op zijn plaats weet te krijgen. Omdat er op dit schip alleen aan de achterkant een klep is moeten de grote transporten achteruit aan boord gaan. Daar tussendoor komen de campers en bestelbussen die vooruit inrijden, doorrijden tot de voorkant van het schip om daar een U-bocht te maken (past maar net) om zo ook met de neus de goede kant op neergezet te worden. Alles wat lager is dan 2 meter 50 gaat naar een tussendek.

De tocht over de Botnische golf is vrij saai, hoewel er overal wel kleine eilandjes zichtbaar zijn.

 

We zijn aan het eind van de middag in Vaasa, in een andere tijdzone zodat voor ons gelijk de wintertijd ingaat. Op een paar kilometer van de terminal is een grote camping/camperplaats waar het al merkbaar naseizoen is — de receptie is al dicht en er zijn veel plaatsen beschikbaar. Het avonduitzicht is weer van Scandinavische kwaliteit.