Sundsvall

Laatste etappe op één na in Zweden, we rijden van Österfärnebo naar Sundsvall. We volgen eerst de rivier naar Gävle, waar de Dalälven in zee stroomt. Vanaf daar is de aangewezen route de E4. Op sommige plaatsen is dit een 4-baansweg met ongelijkvloerse kruisingen, maar meestal is het een “1+2”-weg met twee banen in een richting en een enkele de andere kant op, waarbij het om de paar kilometer wisselt. Met de intensiteit van het verkeer dat wij meemaken is dat goed te doen. Het is een prachtig zonnige dag, met een temperatuur van 26 C.

In Gävle maken we een stop. Het stadje is in de middeleeuwen ontstaan toen er op het kruispunt van de noord-zuid en de west gaande routes een kerk werd neergezet. Zoals de meeste (houten) gebouwen in Zweden is de kerk afgebrand en in 1605 gesloopt. De huidige kerk is van 1654, en de klokkentoren van eind 18e eeuw. Op de strook van een paar 100 meter tussen kerk en rivier is het stadje tot ontwikkeling gekomen, daar werden ook de havenactiviteiten ontplooid. Daar is nu niets meer van over, alle havenbedrijvigheid is ver richting zee verplaatst, maar er zijn nog een paar aardige gebouwen bewaard gebleven.

We lopen er rond en gaan ook de kerk binnen waarvan de deur wijd open staat. We maken een paar foto’s. Anders dan bij katholieke kerken in zuidelijke landen is het hier niet de gewoonte dat de kerk open is — we blijken per ongeluk tijdens de voorbereiding van een begrafenisdienst te zijn binnen gekomen. De kist staat al opgesteld. Beetje gênant wel ook al is er behalve wij en de overledene verder niemand.

Niet ver voor Sundsvall stoppen we nog kort in Hudiksvall. We hadden er meer van verwacht, de zo genoemde “havenhuizen” hebben enige reputatie in reisgidsen en verder zijn er ook mooie gebouwen, maar het stadsbeeld is verrrommeld zoals we dat ook in Stockholm aantroffen. Het is net of in Zweden de zaken altijd een voor een worden opgepakt, zonder dat er op het grotere geheel gelet wordt.

Aan het eind van de middag landen we op de Sundsvall camping in de gelijknamige plaats. Een terrassen camping aan de E4, dus wat lawaaiig, maar verder prima met mooi uitzicht over de baai.