Österfärnabo

De overtocht van Zweden naar Finland (Umea – Vaasa) hebben we geboekt voor over 3 dagen. We willen in de ruim 500 kilometer die we nog naar de ferry moeten afleggen nog een aantal interessante plaatsen bezoeken.

Een ervan is Uppsala. Oude universiteitsstad (de universiteit zelf is van 1470) met onder veel meer een kathedraal, een aan de universiteit gelieerd museum en botanische tuinen.

De kathedraal is even hoog als lang (118 meter) en dus moeilijk op de foto te krijgen bij weinig afstand. De kerk zelf is vrij sober, heel hoog en er zijn fraaie details waaronder fresco’s.

Het Gustavianum is het voormalige hoofdgebouw van de universiteit, gebouwd in 1625. Nu is het vooral museum. Er zijn vaste exposities met oudheden in het bezit van de universiteit, er is een overzichtstentoonstelling van de geschiedenis van de bètawetenschappen.  In een uur heb je het meeste gezien, maar het is interessant en een bezoek waard.

De botanische tuinen van Uppsala zijn tamelijk beroemd, onder andere omdat Linnaeus hier gewerkt heeft. We doen een snelle wandeling door de wetenschappelijke tuin. langs de oranjerie richting formele tuin waarop het Slot van Uppsala uitkijkt. 

Na onze stop in Uppsala rijden we nog een 110 kilometer noordwaarts. We vinden een plaats in Österfärnabo, op een camping aan een meer. Het meer is een verbreding van de rivier Dalälven die de Botnische Golf in stroomt.