Stockholm

We gaan met de metro naar de stad voor een dagje sightseeing Stockholm. Eigenlijk is het moeilijk om over “de stad” te bespreken want Stockholm strekt zich uit over 14 eilanden die met bruggen zijn verbonden. We concentreren ons op het oudste deel van Stockholm, Gamla Stan, op het eiland Stadsholmen maar we rijden één metrostation verder om naar Gamla Stan terug te wandelen vanaf het moderne(re) centrum rond het Centraal Station.

Het valt ons eerlijk gezegd niet mee wat de Zweden van hun grootste stad gemaakt hebben. Er zijn veel prachtige gebouwen in de stad, maar verziekt — in onze ogen dan — door nieuwere gebouwen en modern ontwerp van pleinen en zo. Je zou kunnen zeggen dat daar waar Amsterdam ontsnapt is (plannen om de grachten te dempen voor autowegen waren er serieus, maar zijn niet doorgegaan) en Utrecht misschien net gered kon worden (de ten behoeve van een snelweg gedempte Catharijnesingel wordt weer open gegraven) Stockholm wel ten prooi is gevallen aan de tekentafel ijver van stedenbouwkundigen en projectontwikkelaars. Ter verdediging kan aangevoerd worden dat Stockholm een van de snelst groeiende steden ter wereld is, en was: in 1900 waren er 300.000 inwoners en in 1960 ruim 800.000. Maar toch. Nou ja, er is in elk geval een uitgebreide en voortreffelijk functionerende metro.

We maken foto’s uiteraard, op weg naar en in Gamla Stan. Bovendien maken we een hop on-hop off boottocht van een uur (zonder te hoppen). De boot heeft 8 stops, op verschillende eilanden. De foto’s hieronder geven het “onverstoorde” beeld van de stad, met als uitzondering de bebouwing rond het centrale metrostation.

Aan het einde van de middag nemen we de metro voor een kort uitstapje naar een ander deel van de stad om de Openbare bibliotheek te bezoeken. Het gebouw is in 1928 ontworpen door architect Gunnar Asplund, doet aan Berlage denken en heeft in aanblik de schoonheid van bijv. het Haags Gemeentemuseum. Binnen is het een feest voor mensen die van boeken houden, er staan er meer dan 40.000 in een openbaar toegankelijk deel in de centrale koepel van het gebouw. Vanaf de bibliotheek laat ook het metrostation Radmansgatan zich van zijn beste kant fotograferen.