Orrefors

In de ochtend is het erg buiig, met stevige regen zo nu en dan. In de loop van de middag klaart het op, we fietsen naar Orrefors zelf — om precies te zijn “Orrefors park”. Het is een park, met soms een typisch Zweeds huis, waterpartijen en wandelpaden. Hier en daar komen we een glazen grapje tegen.

De belangrijkste attractie wordt gevormd door de in het park aanwezige activiteiten rond het ontwerpen, maken en verkopen van “glas”. De Orrefors-Royal Design zit hier, een soort Koninklijke Leerdam, maar ook een klein museum, een oude smidse. Er is ook een Hot Shop waar live glazen kunst wordt gemaakt.

Het museum is bescheiden van opzet maar laat veel interessante stukken zien in een chronologisch overzicht dat begint in 1910. We fotograferen een paar highlights.

En er is een winkel bij het museum… we weten de schade beperkt te houden en kopen een glazen vogeltje en een vaasje. Het vogeltje is gemaakt door een Orreforse kunstenaar, inmiddels 84 jaar, die we toevallig net aan het werk zagen in de hot shop.