De Bilt

We zijn weer thuis. Terwijl Nederland op de (mid)dag voor Hemelvaartsdag langzaam vol liep met lang-weekend files — 850 kilometer in totaal — reden wij op de rondweg R0 van Brussel langs Zaventem. Precies op het moment dat Donald Trump daar zou landen voor een 2-daags bezoek aan België en, vooral, de NAVO. Lange files natuurlijk, want afgesloten wegen en op- en afritten. Zelden zo veel politie in touw gezien, blokkades met (lege) bussen en andere voertuigen in de ruime omtrek van het vliegveld. Niet zonder paniekachtig gedrag zo nu en dan, zoals bij twee nietsvermoedende motorrijders die met grote snelheid aan kwamen rijden en zo gauw de afzetting niet zagen.

Het navigatieprogramma op de iPad dat we tegenwoordig gebruiken — Sygic — wist een briljante sluiproute te vinden die zo’n 40 minuten zou besparen. Dit programma hadden we al eerder op listige, zelfs asociale, filevermijding weten te betrappen die we niet altijd volgen, maar nu kwam het wel erg goed uit. Tegen de files in Nederland hielp geen list, het stond werkelijk overal vast.

Zo waren we toch weer een paar uur later thuis dan je voor het aantal kilometers zou verwachten maar dat drukt niet op onze tevredenheid over de zeer geslaagde vier weken “op pad”. Het kaartje geeft een globaal beeld van de circa 6.000 km die we gereden hebben.