Amposta

We eindigen de dag in een compleet ander landschap dan waar het grootste deel van de rit doorheen ging: nog oostelijk van Amposta zijn we in de Ebro-delta neergestreken, een volkomen vlak landschap met onder (Ebro-)water staande percelen waar rijst wordt verbouwd. Eerder waren we hier in het najaar, de oogst was al achter de rug en de percelen waren “vrij” voor duizenden vogels om te fourageren. Nu wordt dat kennelijk minder prijs gesteld — aan stokken zijn wapperende doeken in de velden geplaatst, in de verte horen we regelmatig een carbid-kanon knallen. Er is dan ook geen vogel te bekennen als we met de camper door het landbouwgebied rijden op weg naar een camping aan de rand van het natuurgebied dat hier ook is. We hopen de komende dagen per fiets voldoende van het gebied te kunnen bezoeken om ook weer vogels te zien en te fotograferen.

De foto’s hieronder geven een indruk van de wisselende landschappen van vandaag.

In het gebied is in het verleden mijnbouw geweest. Tot de infrastructuur hoorde toen ook een spoorlijn maar die is opgeheven. De rails liggen er niet meer maar alle stations — doorgaans fraaie gebouwtjes — viaducten, tunnels en dergelijke zijn er nog wel. Het meeste is echter half ingestort. Ook veel boerderijtjes en woonhuizen her en der zijn verlaten en staan op instorten. Al met al een treurig gezicht. In een paar plaatsen, zoals bijv. Montalbán heeft de mijnbouw een museale plaats gekregen, enkele mijninstallaties en schachtbokken zijn gerestaureerd zo te zien.
We houden een dubbel gevoel aan dit gebied over. Het landschap is mooi en afwisselend. Bovendien kun je zien dat er van de land- en bosbouw serieus werk wordt gemaakt. Het oppervlak dat zich er voor leent is ook in gebruik; veel percelen tegen hellingen worden gereed gemaakt voor toekomstig gebruik. Er is bevloeiing en beregening in dit gebied die gebruik maken van een infrastructuur van rivieren, toevoerkanalen en irrigatiegoten. De verlaten panden breekt men niet af maar blijven staan wat een naar beeld oplevert, tegelijk zien we in een aantal op het oog welvarende stadjes veel nieuwbouw. Misschien zijn de mensen niet de streek uitgegaan maar alleen hierheen verhuisd — we zien in die stadjes ook gezondheidscentra en andere nutsvoorzieningen, dus begrijpelijk is het wel.