Aranjuez

Slechts 50 kilometer vandaag. We verplaatsen ons naar Aranjuez, zo’n 40 km onder Madrid.
In Aranjuez is een van de koninklijke paleizen van Spanje, het Palacio Real de Aranjuez. Rond dit paleis dat nu een museum is een drietal tuinen, parken eigenlijk, gegroepeerd — naar men zegt om het paleis te vrijwaren van de droogte en het stof van midden-Spanje.

We bevinden ons aan het knooppunt van de Taag en de Jarama rivier, het water van deze rivieren wordt gebruikt om de tuinen groen te houden. De oudste tuin is de Jardín de la Isla, aangelegd naar ideeën van Karel V en vanaf 1560 uitgevoerd onder het regime van Philips II. Weinig last gehad van de 80-jarige oorlog zo te zien.

Onze camping grenst aan de Taag, we moeten een kilometer omlopen om in de eerste tuin te komen, dat is de Jardín del Principe die van later is (vanaf 1780). Vanaf daar lopen we naar het paleis en de andere tuinen.

De foto’s geven een impressie van de parken en tuinen.

Het paleis zelf en de omringende pleinen en kunstwerken zijn tamelijk fotogeniek, een selectie:

Kennelijk is vandaag in Spanje de datum voor de 1e communie. Overal families in feestkleding en meisjes die er in hun communiejurken als prinsessen (of eigenlijk als bruidjes) uitzien. Ook een dag voor dure cadeaus…