Mérida

Tussen de buien door slagen we er in om zo goed als droog per fiets Mérida te bezoeken, meer in het bijzonder de Romeinse monumenten daar. De stad bestaat al sinds 25 voor Chr., gesticht door Augustus als hoofdstad van de meest westelijke provincie van het Romeinse rijk.

De monumenten staan door de stad verspreid, maar wij concentreren ons op een grote site waar onder meer een arena en een theater zijn overgebleven. De combinatie van zon en dreigende luchten geven sommige foto’s een extra lading. Carel Willink zou het hier mooi gevonden hebben, zoals onderstaand beeld.

We maken veel foto’s, hier volgt een selectie.

Mérida ligt aan de Rio Guadiana, een van de langste rivieren van het Iberisch schiereiland en over een grote lengte de grens tussen Spanje en Portugal. Ook uit de Romeinse tijd stamt de Puenta de Guadiana, een 750 lange brug met een kleine 70 bogen. Vanaf een nieuwere brug maken we een foto, maar de volledige lengte onttrekt zich aan ons beeld.

Op de restanten van een aquaduct nestelen ooievaars, veel ooievaars. Ook 4 jaar geleden maakten we hier foto’s, maar het blijft prachtig die grote vogels bezig te zien. En niet alle ooievaars kiezen voor de klassieke waarden, we zien ook nesten op een modern gebouw naast een gsm-mast.